Linkovi

Bivšem policajcu Kosova Dejanu Pantiću određen kućni pritvor


Kosovska policija u Sjevernoj Mitrovici
Kosovska policija u Sjevernoj Mitrovici

Advokat Dejana Pantića, bivšeg policajca na Kosovu, Nebojša Vlajić, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je njegovom klijentu pritvor zamijenjen kućnim pritvorom.

"(Kosovska) policija je dužna da Patića prebaci na adresu na kojoj živi", rekao je on.

Pantićevo hapšenje, zbog sumnji da je umiješan u napad na članove Centralne izborne komisije na severu Kosova 7. decembra, bio je razlog zbog kog su grupe Srba blokirale infrastrukuturu na sjeveru zemlje prije više od dvije sedmice.

Barikade su postavili lokalni Srbi, a njima su blokirane ceste koje vode prema dva granična prijelaza, Jarinju i Brnjaku koji povezuju Kosovo sa Srbijom.

Zbog podizanja barikada, vlasti su potvrdile da se Pantić nalazi u policijskoj stanici kod Jarinja. Za pomoć u njegovom transferu Kosovo je zatražilo pomoć Misije Europske unije na Kosovu za vladavinu prava (EULEX).

EULEX je za Radio Slobodna Evropa 23. decembra rekao da još uvijek razmatraju mogućnost pomoći u transferu Pantića.

Srpska lista, glavna stranka Srba na Kosovu, iznijela je nekoliko uslova za uklanjanje barikada, a jedan od njih je puštanje uhapšenih Srba.

Zvaničnici Srbije ranije su rekli da vlasti na Kosovu Patiću nisu ponudile odgovarajuću medicinsku pomoć, ali je ministar unutarnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla) 22. decembra izjavio da je on dobrog zdravlja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG