Linkovi

Lana Pudar dobitnica državne nagrade za sport BiH


Lana Pudar
Lana Pudar

Plivačica Lana Pudar dobitnica je državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine (BiH) 2022. godine. Nagrada iznosi 5.000 eura.

Tu nagradu joj je dodijelilo Vijeće ministara BiH na sjednici 28. decembra.

Radi se o najvećem priznanju BiH za izuzetan doprinos razvoju sporta i afirmaciju BiH.

"Među sportskim uspjesima ove mlade Mostarke su prvo i treće mjesto u disciplini 200 metara delfin na seniorskom prvenstvu u Rimu i seniorskom prvenstvu svijeta u Abu Dabiju. Pudar je, između ostalog, višestruka juniorska prvakinja Evrope, a bila je i dva puta ‘zlatna’ na Mediteranskim igrama održanim u Oranu 2022. godine", navodi se u Odluci Vijeća ministara BiH.

Lana Pudar članica je Kluba vodenih sportova "Orka" iz Mostara.

Predstavnici ovog sportskog kluba pozvali su vlasti u BiH da plivačima u Mostaru osiguraju bolje uslove za treniranje i izgrade olimpijski bazen.

Gradske vlasti Mostara su odredile lokaciju na prostoru bivše kasarne JNA Južni logor u Mostaru, gdje će se graditi olimpijski bazen.

Vlada Federacije BiH je 4. avgusta 2022. usvojila odluku kojom je namijenjen 4,1 milion eura za bazen, uz oko 1,8 miliona eura za sportsku dvoranu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG