Linkovi

Snijeg u Japanu: Poginulo 17 osoba, desetine povrijeđenih


Stanovnici skidaju snijeg s trotoara u centralnom dijelu Japan, 24. decembra 2022. (Kyodo News preko AP-a)
Stanovnici skidaju snijeg s trotoara u centralnom dijelu Japan, 24. decembra 2022. (Kyodo News preko AP-a)

Obilni snijeg je pao i u Japanu te usmrtio 17 i ozlijedio više od 90 ljudi, dok su stotine domova ostali bez struje, rekli su u ponedjeljak dužnosnici za upravljanje katastrofama.

Mnogi od njih pali su dok su skidali snijeg s krovova ili su bili zatrpani pod debelim hrpama snijega koji su skliznuli s krovova.

Općinski uredi u regijama pogođenim snijegom pozvali su građane da budu oprezni tijekom aktivnosti čišćenja snijega i da to ne rade sami.

Jak snijeg srušio je toranj za prijenos električne energije na najsjevernijem glavnom japanskom ostrvu, ostavljajući oko 20.000 domova bez struje na božićno jutro, iako je struja u većini područja obnovljena kasnije tog dana, prema ministarstvu ekonomije i industrije.

Deseci vozova i letova također su obustavljeni u sjevernom Japanu do nedjelje, ali su usluge od tada uglavnom nastavljene, prema Ministarstvu saobraćaja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG