Linkovi

BiH izručila Izraelu bjegunca optuženog za prevaru tešku 150 miliona dolara


Ilustracija
Ilustracija

Izraelac optužen za prevare teške 150 miliona dolara izručen je iz Bosne i Hercegovine u Izrael u nedjelju, 25. decembra.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je Michael Ben-Ari izručen nakon što su "provedene sve zakonom propisane procedure za ekstradiciju u Ministarstvu pravde BiH".

Ben-Ari se sumnjiči za najveću prevaru ikad izvedenu u Izraelu, rekli su policija i Izraelska uprava za vrijednosne papire, piše Times of Israel.

Poznat i kao Michael Greenfeld, osumnjičeni je američko-izraelski državljanin i optužen je za prevaru oko hiljadu investitora u obje zemlje u 15-godišnjoj prijevari kroz "Ponzijevu shemu", investicijsku prevaru, koja plaća postojeće ulagače sredstvima prikupljenim od novih ulagača.

Izrael je Ben-Arija uhapsio u aprilu 2021. No on je pobjegao iz zemlje s tuđom putovnicom nakon što je pušten u kućni pritvor jer je položio jamčevinu od 2 miliona novih izraelskih šekela (oko 625.000 dolara), prema Izraelskoj upravi za vrijednosne papire.

Mediji u Izraelu pišu da je uhapšen u BiH u julu 2022, te da je zahtjev za ekstradiciju odobren u petak 23. decembra, nakon što je Sud BiH odbio žalbu Ben-Arija koji je tražio da ne bude izručen.

Ministar pravde BiH odobrio je zahtjev za izručenje u petak, nakon što je lokalni sud odbio njegovu žalbu, te će on kasnije biti doveden na saslušanje u pritvoru, piše u tekstu Times of Israel.

"Izraelski Madoff"

U augustu 2021. američki savezni stečajni sud na Manhattanu ovlastio je odvjetnika koji zastupa Izrael da povrati imovinu iz Ponzijeve sheme.

Prethodno je rečeno da Agencija za vrijednosne papire također istražuje jednog od Ben-Arijevih prijatelja i investitora, Nahuma Eisenstadta, zbog sumnje da je Ben-Ariju dao njegovu putovnicu kako bi mu pomogao u bijegu.

Uprava za vrijednosne papire rekla je prošle godine da je Ben-Ari zarobio žrtve preko svoje investicijske kompanije EGFE Israel Ltd i da je bio tražen zbog sumnje da je prekršio niz izraelskih zakona.

"Ovo je najveća Ponzijeva shema ikad izvedena u Izraelu, s gotovo svom imovinom prokrijumčarenom u inozemstvo", rekao je tada odvjetnik Eitan Erez, koji zastupa stotine žrtava, za stranicu Ynet.

Prema Ben-Arijevom profilu na njegovoj stranici EGFE, emigrirao je u Izrael iz SAD-a 1981. i bio je na rukovodećim pozicijama u Bank Leumi i lancu supermarketa Supersol prije nego što je 1999. osnovao EGFE (Ever Green Fields Enterprises).

Bernie Madoff, počinitelj najveće privatne Ponzijeve sheme u povijesti, umro je u američkom zatvoru 2021. godine.

Povjerenik kojeg je imenovao sud povratio je više od 13 milijardi dolara od procijenjenih 17,5 milijardi dolara koje su investitori uložili u Madoffov posao.

Hebrejski mediji su Ben-Arija prozvali "izraelskim Madoffom".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG