Linkovi

SAD prizemljile cijelu flotu 'stealth' bombardera nakon prinudnog slijetanja


USA-JULYFOURTH/
USA-JULYFOURTH/

Američko ratno vazduhoplovstvo (USAF) je prizemljilo kompletnu flotu "stealth" bombardera B-2 nakon hitnog slijetanja i požara ranije tokom mjeseca, saopšteno je iz USAF-a u ponedjeljak, 19. decembra.

Bombarder je imao kvar tokom leta 10. decembra, te je pilot bio prisiljen da hitno sleti u bazu Vajtman u Misuriju, nakon čega se avion zapalio. Vatra je ugašena i nije bilo povrijeđenih.

Ova mjera je značajna jer u cijeloj floti ima manje od 20 bombardera, a oni zajedno sa avionima B-52 Stratofortress predstavljaju vazdušnu komponentu američke "nuklearne trijade".

B-2 je vršio redovna prelijetanja u indopacifičkoj regiji, a u posljednje vrijeme u Evropi - čime je USAF demonstrirala svoju silu.

Tokom ovog prizemljenja, cijela flota će biti pregledana, rekla je narednica Bet Del Vekio (Beth Del Vecchio), portparolka 509. "Bomb Wing" jedinice koja upravlja ovim bombarderima.

B-2 je trebalo da izvrši tradicionalno prelijetanje uoči jedne od utakmica kojima se završava koledž sezona u američkom fudbalu, ali će ga zamijeniti B-1 Lancer.

Ovaj "stealth" bombarder je prvi put poletio 1989. godine, a njegov dizajn koji podsjeća na krilo u letu je bio baza za njegovu planiranu zamjenu, B-21 Raider, koji je predstavljen ranije ovog mjeseca.

B-21 bi trebalo da poleti prvi put iduće godine.

U septembru 2021, još jedan B-2 na Vajtmanu je morao prinudno da sleti nakon otkazivanja sistema hidraulike, zbog čega se oprema za slijetanje urušila. Lijevo krilo bombardera se vuklo po zemlji oko 1,5 kilometara kada se avion zaustavio.

Popravka štete je koštala više od 10 miliona dolara.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG