Linkovi

Devet iračkih policajaca ubijeno u oblasti gdje je aktivna Islamska država


Kirkuk, Irak
Kirkuk, Irak

Najmanje devet pripadnika iračke federalne policije ubijeno je 18. decembra tokom napada u blizini Kirkuka na sjeveru zemlje, gdje su aktivni pojedini džihadisti Islamske države, rekli su iz policije i vlade.

Nijedna grupa nije za sada preuzela odgovornost za napad.

U Bagdadu je zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova potvrdio napad.

Islamska država je zauzela velike dijelove iračke i sirijske teritorije od 2014. godine. Krajem 2017. poraženi su od iračkih snaga koje podržava vojna koalicija predvođena SAD.

Islamska država je izgubila svoj posljednji sirijski bastion, u blizini iračke granice, 2019. godine.

Ostaci Islamske države (ID), međutim, i dalje su aktivni u nekoliko oblasti Iraka.

Bezbjednosne snage Bagdada nastavljaju da sprovode protivterorističke operacije protiv te grupe, a redovno se objavljuje smrt boraca ID u vazdušnim napadima i racijama.

Islamska država i dalje ima podzemnu mrežu od između 6.000 i 10.000 boraca da izvrše napade sa obje strane iračko-sirijske granice, navodi se u izvještaju UN koji je objavljen ranije ove godine.

U srijedu je bomba pored puta koja je pogodila vojno vozilo ubila tri iračka vojnika na poljoprivrednom zemljištu sjeverno od Bagdada, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U januaru 2021. Islamska država je preuzela odgovornost za dvostruki samoubilački napad na pijacu u Bagdadu u kojem su poginule 32 osobe, prvi takav napad u gradu za više od tri godine.

U izvještaju korištene informacija AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG