Linkovi

Ekipe čiste veliko izlijevanje nafte u SAD


A remediation company deploys a boom on the surface of an oil spill after a Keystone pipeline ruptured at Mill Creek in Washington County, Kansas, on Thursday, Dec. 8, 2022.
A remediation company deploys a boom on the surface of an oil spill after a Keystone pipeline ruptured at Mill Creek in Washington County, Kansas, on Thursday, Dec. 8, 2022.

Stanovnici u blizini mjesta najvećeg curenja naftovoda u SAD-u u posljednjem desetljeću mirno su podnijeli metež i smrad dok su ekipe za čišćenje radile na niskim temperaturama, a istražitelji su tražili tragove uzroka izlijevanja.

Težak miris nafte lebdio je u zraku dok su traktorske prikolice prevozile generatore, rasvjetu i podloge na blatnjavo mjesto u predgrađu ove poljoprivredne zajednice, gdje je pukotina u naftovodu Keystone otkrivena u srijedu izbacila 14.000 barela nafte.

Operater naftovoda TC Energy rekao je u petak da procjenjuje planove za ponovno pokretanje linije, koja prenosi 622.000 barela kanadske nafte dnevno u američke rafinerije i izvozna središta.

"Mogli smo to nanjušiti odmah ujutro; bilo je loše", rekao je stanovnik Washingtona Dana Cecrle, 56. On je slegnuo ramenima na smetnju: "Stvari se kvare. Puknu se cjevovodi, nafta iskače iz vodova."

TC Energy nije naveo pojedinosti o kršenju niti rekao kada bi moglo početi ponovno pokretanje oštećenog segmenta. Dužnosnici bi u ponedjeljak trebali dobiti obavijesti o puknuću cjevovoda i čišćenju, rekao je u subotu koordinator pripravnosti okruga Washington, Randy Hubbard.

Stručnjaci za okoliš čak iz Mississippija pomagali su u čišćenju, a federalni istražitelji pročešljali su mjesto kako bi utvrdili što je uzrokovalo pucanje cjevovoda od 91 cm.

Okrug Washington, ruralno područje od oko 5500 ljudi, nalazi se oko 322 km sjeverozapadno od Kansas Cityja.

Izlijevanje nije ugrozilo opskrbu vodom niti natjeralo stanovništvo na evakuaciju. Djelatnici hitne pomoći postavili su grane da zadrže naftu koja je tekla u potok i koja se raspršila po obronku u blizini pašnjaka za stoku, rekao je Hubbard.

Bilo je to treće izlijevanje nekoliko hiljada barela sirove nafte na naftovodu dugom 4324 km otkako je otvoren 2010. Prethodno izlijevanje Keystonea uzrokovalo je da naftovod ostane zatvoren oko dvije sedmice.

"Dovraga, to je život", rekla je 70-godišnja Carol Hollingsworth iz obližnjeg Hollenberga u Kansasu o najnovijem izlijevanju. "Moramo imati naftu."

TC Energy je uposlio oko 100 radnika koji vode napore čišćenja i zadržavanja, a američka Agencija za zaštitu okoliša osigurava nadzor i praćenje, rekao je Kellen Ashford, glasnogovornik EPA-e.

Američka regulatorna uprava za naftovode i opasne materijale (PHMSA) rekla je da je firma zatvorila cjevovod sedam minuta nakon što je primila alarm za otkrivanje curenja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG