Linkovi

Obilne padavina na sjeveru BiH uzrokovale poplave


Bosnia Flooding
Bosnia Flooding

Obilne padavine u posljednja dva dana prouzrokovale su poplave u skoro svim općinama i gradovima Unsko-sanskog kantona (USK), na sjeveru Bosne i Hercegovine, saopšteno je 10. decembra.

Kako javlja agencija Fena, problem sa poplavama je najveći u gradu Bihaću.

Do plavljenja je došlo u bihaćkim naseljima Orašac, Gata, Turija, Čavkići, Ribić, Ripač, Mali Lug, Zlopoljac.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite rečeno je kako je došlo do preopterećenosti kanala za odvodnju oborinskih voda, te da su sve nadležne službe na terenu.

Najkritičnija situacija u poslijepodnevnim satima bila je u naselju Orašac, što je potvrdio i predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ramiz Zulić.

"Mještani se uz pomoć pripadnika Službe civilne zaštite Grada Bihaća od jutra bore s vodenom bujicom. Voda je nažalost već prodrla u nekoliko stambenih objekata. Svi smo na nogama i improviziranim nasipima pokušavamo zaštiti druge ugrožene objekte", kazao je Zulić.

U Meteo stanici Grada Bihaća u posljednja 24 sata evidentirano je 97 litara po metru kvadratnom padavina. To je gotovo mjesečni izmjereni prosjek u Bihaću (125 litara po metru kvadratnom).

Vodostaj rijeke Une u središtu Bihaća već je nadmašio kritičnu tačku od jednog metra i trenutno je dosegao nivo od 144 centimetra, te je i dalje u porastu.

Direktor lokalnog javnog preduzeća "Vodovod" u Bihaću Mirsad Merdanić naglasio je kako uposlenici ovog preduzeća pomažu mještanima poplavljenih naselja, kao i da je sva raspoloživa mehanizacija angažirana za potrebe Službe civilne zaštite Grada Bihaća.

Također, svim gradskim mjesnim zajednicama na raspolaganju su kamioni, pijesak i vreće.

Na području ovog kantona već su aktivirana i klizišta, dok je ogroman porast vodostaja rijeke Une zaprijetio i privremenom prekidu saobraćaja na putnom pravcu Bosanska Otoka-Bužim.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina na području USK-a u periodu od 10. do 12. decembra.

XS
SM
MD
LG