Linkovi

Sarajevo: Počela vakcinacija HPV vakcinom


A doctor holds a vial of the human papillomavirus (HPV) vaccine Gardasil in his Chicago office.
A doctor holds a vial of the human papillomavirus (HPV) vaccine Gardasil in his Chicago office.

Školski dispanzeri i domovi zdravlja u Kantonu Sarajevu počeli su vakcinaciju djevojčica protiv humanog papiloma virusa (HPV). Ovaj virus jedan je od glavnih uzročnika raka grlića materice, anusa te pojave spolnih bradavica.

Zdravstvene ustanove koriste globalno provjerenu i dokazanu vakcinu Gardasil koja štiti od četiri najopasnija tipa virusa. U drugim kantonima i entitetu Republika Srpska ove vakcine još nema, a broj doza u Sarajevu je ograničen.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije incidenca raka grlića materice u Bosni i Hercegovini je u 2020. godini iznosila 18.6 na 100 000 žena, a 2019. je 130 žena preminulo od ovog oblika raka.

Ukupna stopa oboljevanja od ovog karcinoma prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo iznosi 31 na 100.000 stanovnika.

Gdje i ko može primiti HPV vakcinu?

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je obezbijedilo sredstva za HPV vakcine, a Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo završio proces nabavke oko 1.700 doza ove vakcine.

dr. Anisa Bajramović
dr. Anisa Bajramović

Vakcinacija će se obavljati u Školskim dispanzerima JU Dom zdravlja KS svakim radnim danom, te je neophodno jedino da roditelji provjere da li ljekar ordinira na lokalitetu JU DZ KS kome pripadaju u jednoj ili obje smjene, da bi znali u kom vremenskom periodu mogu ostvariti vakcinaciju“, kazala je primarijus epidemiologinja Anisa Bajramović iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Voditeljica Odjela za imunizaciju sa vakcinalnim centrom.

Prema njenim riječima, Gardasil je vakcina namijenjena osobama starijim od 9 godina. Osobe u dobi od 9 do 13 godina starosti trebaju primiti dvije doze HPV vakcine.

„Odlučili smo da se dobna skupina djevojčica koje mogu primiti ovu vakcinu proširi sa šestih i na sedme i osme razrede osnovnih škola u KS”, najavio je ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Autori Programa HPV vakcinacije u KS su pratili preporuke CDC-a i Svjetske zdravstvene organzacije da se, kada se vakcina prvi put uvodi u određenu zemlju, ili kanton, započinje od određene dobne skupine.

Uzrast 9-13 godina je inače uzrast za preporuku za uvođenje vakcinacije, a upravo za te dobne skupine se i daju samo dvije doze, sve dobne skupine iza tog uzrasta zahtjevaju tri doze što puno poskupljuje nabavku i proces vakcinacije, kada imate ograničena finansijska sredstva“, objasnila je Bajramović.

Na pitanje da li će se proširiti krug onih kojima će se ponuditi ova vakcina na dječake, koji također mogu primiti ovu vakcinu te starije skupine djevojčica, Bajramović je odgovorila da, ukoliko se desi da se ne potroše nabavljene količine za djevojčice 6. razreda u KS, planirano je proširenje skupine. O tome će, kaže Bajramović javnost biti informisana kroz medije i Ministarstvo zdravstva.

Efikasnost i sigurnost Gardasil HPV vakcine

Kako naglašava dr. Bajramović, provedena ispitivanja ove vakcine ukazala su na povezanost dobi i otpornosti budući da su nivoi antitijela na HPV bili značajno viši kod osoba mlađih od 12 godina. Ova HPV vakcina se primjenjuje u svijetu još od 2006. godine i pokazala je jako dobre rezultate – vakcina se pokazala sigurnom, a u nekim zemljama je pojava raka grlića materice je danas svedena na minimum.

U dokumentu Svjetske zdravstvene organizacije iz 2017. godine, se ističe „Što se tiče utjecaja programa vakcinacije na razini populacije, postoje dokazi o smanjenju visokog stepena abnormalnosti grlića materice kod mladih žena te da se vakcinacijom značajno smanjuje prevalencija visokorizičnih tipova HPV-a među mladim ženama.“

Nordijska studija objavljena u Lancet eClinicalMedicine 2020. koja je 14 godina pratila osobe vakcinisane Garrdasil vakcinom imala je zaključak kako ova vakcina stvara zaštitna antitijela kod 90% učesnika i pruža dugotrajnu zaštitu.

Prema podacima koje iznosi CDC Gardasil četverovalentna vakcina je praćena u kliničkim studijama koje su uključile više od 29 000 žena, a u SAD je do sada dato preko 135 miliona doza HPV vakcina. Anafilaktičke reakcije su vrlo rijetke kod ovih vakcina.

Jedina registrovana vakcina u BiH je Gardasil, međutim, u nekim zemljama se Gardasil vakcina više ne koristi, jer su proizvedene još efikasnije (i skuplje) HPV vakcine.

Proizvedena je i vakcina Gardasil 9, koja sadrži 5 tipova HPV više od Gardasil vakcine. Zemlje koje koriste Gardasil 9 samo su bile više sretnije u mogućnosti uvođenja ove vakcine u svoje programe jer su imale mogućnost njene nabavke“, objašnjava Bajramović.

Otežana nabavka vakcina u BiH

Svjedoci smo inače otežane nabavke vakcina u BiH kao malog tržišta za velike farmaceutske kompanije koje proizvode vakcine, kroz nabavku vakcina protiv COVID-19 za BiH, a pogotovu jer HPV vakcinacija nije u redovnom programu vakcinacije u BiH niti u jednom entitetu“, kaže dr. Bajramović.

Čim vakcina nije u redovnom programu vakcinacije ona se i teže „stavlja” na tržište BiH. „Da bi bila u redovnom programu vakcinacije djece u FBiH, Vlada FBiH treba izdvojiti dodatna, puno veća finansijska sredstva nego što se sada izdvajaju“, kaže ona.

Da bi vakcina bila obavezna mora biti u Programu obavezne imunizacije i objavljena u Naredbi o obaveznoj imunizaciji, koju donosi Federalno ministarstvo zdravstva svake godine. Zdravstvena politika FBiH i/ili kantona je ta u kojoj se donose odluke o izdvajanju sredstava za ove namjene.

Program HPV vakcinacije u Kantona Sarajevo izrađen je u saradnji s UN-ovim populacijskim fondom (UNFPA) a usvojilo ga je Ministarstvo zdravstva KS.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG