Linkovi

Pokušaj pljačke Narodne banke Srbije na sjeveru Kosova, zaštitar povrijeđen


Rupe od metaka na vozilu kompanije koja prevozi za potrebe Narodne banke Srbije na Kosovu (Foto: Narodna banka Srbije na Kosovu)
Rupe od metaka na vozilu kompanije koja prevozi za potrebe Narodne banke Srbije na Kosovu (Foto: Narodna banka Srbije na Kosovu)

U Leposaviću na sjeveru Kosova se 8. decembra desio pokušaj pljačke predstavništva Narodne banke Srbije, trezora sa sjedištem u ovoj opštini sa srpskom većinom.

Tom prilikom je povrijeđen radnik firme "Henderson", koja prevozi novac za potrebe banaka, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz lokalnog Doma zdravlja.

Kako javlja reporter RSE sa mjesta događaja, prilikom ovog incidenta došlo je i do upotrebe vatrenog oružja, a bačene su i dimne bombe. Policije na mjestu događaja nije bilo ni pola sata nakon događaja.

Na mjesto događaja su stigli pripadnici EULEX policije, misije EU za vladavinu prava. Policija Kosova je prva interventna instanca za bezbjednost, EULEX druga, a KFOR treća.

Pripadnici srpske zajednice su napustili kosovsku Policiju početkom novembra u znak protivljenja odluci Vlade Kosova oko preregistracije vozila sa srpskih tablica na kosovske.

Osim radnika u Policiji došlo je do povlačenja Srba iz pravosudnih institucija.

Međunarodna zajednica upozorava da je zbog toga nastao vakuum koji može da pogorša bezbjedonosnu situaciju.

Ovaj incident u Leposaviću dolazi dva dana nakon što su Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku uništene prostorije Centralne izborne komisje Kosova.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da će s intenziviranjem napada na sjeveru doći i do povećanog prisustva policije u ovom dijelu zemlje.

Kosovske vlasti za incidente na sjeveru optužuju "zločinačke grupe" koje, kako je naveo, "plaća i usmjerava Srbija".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG