Linkovi

Optužnica zbog ubistva dvojice sarajevskih policajaca 2018.


SARAJEVO: Najbrutalniji napad na policiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

SARAJEVO: Najbrutalniji napad na policiju

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića zbog ubistva dvojice sarajevskih policajaca.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića zbog ubistva dvojice sarajevskih policajaca.

Terete se da su 26. oktobra 2018. godine, tokom krađe vozila u sarajevskom naselju Alipašino Polje, ispalili najmanje 20 hitaca u policajce Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koji su se u tom trenutku nalazili u automobilu.

Policajac Adis Šehović preminuo je na licu mjesta, a Davor Vujinović nekoliko sati kasnije.

Podizanju optužnice prethodila je kompleksna istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo, u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i istražiteljima MUP-a KS, saopćilo je Tužilaštvo u srijedu, 7. decembra.

Među dokazima su, među ostalim, dijelovi puškomitraljeza sa 20 čahura iz koga su ubijeni policajci, a koji su pronađeni zakopani na Palama, na području bh. entiteta Republika Srpska.

Saslušano je oko 500 osoba te urađena DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja.

Ostvarena je suradnja sa EUROPOL-om i NTERPOL-om, kao i sa nadležnim organima iz Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Kanade.

Neki dokazi su potkrijepljeni i podacima iz aplikacija Sky i Anom, koje je pribavilo Tužilaštvo putem međunarodne pravne pomoći, odnosno od pravosudnih organa SAD i Francuske, kaže se u saopćenju.

Optužnica sa više od 400 dokaza proslijeđena je Kantonalnon sudu u Sarajevu na potvrđivanje. Također, predloženo je i produženje pritvora za trojicu osumnjičenih.

Šta se zna o optuženima za ubistvo policajaca?

Savo Marinković, jedan od osumnjičenih za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, izručen je Bosni i Hercegovini iz Njemačke 27. jula 2022. godine.

Za Marinkovićem je bila raspisana potjernica zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo i krađu, a njemačke vlasti su ekstradiciju odobrile 17. jula.

Marko Trifković uhapšen je u februaru 2022. godine. On je i ranije privođen zbog krađa automobila i optužen je za više krivičnih djela.

Trifković je bio uhapšen i 10. januara 2020. na Palama, nakon što je godinu proveo u bijegu.Pred Sudom BiH optužen je da je od 2011. do 2017. godine bio član organizovane kriminalne grupe koja se bavila krađom automobila, rastavljanjem vozila na dijelove i njihovom preprodajom na tržištima BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Riječ je o akciji protiv automafije koja je provedena pod kodnim nazivom "Volan", u okviru koje je optuženo 27 osoba. Terete se da su naoružani i maskirani krali automobile, uz upotrebu radiostanice kako bi pratili kretanja policije.

Aleksandar Macan, treći osumnjičeni za ubistvo dvojice policajaca, predao se u decembru 2021. godine kad je s advokatom ušao u prostorije Tužilaštva Kantona Sarajevo. Macan se do tada nalazio u bjekstvu i za njim je bila raspisana međunarodna potjernica.

XS
SM
MD
LG