Linkovi

Napad na centralnu Ukrajinu dronovima i artiljerijom, borbe bjesne i na istoku


Russia Ukraine War
Russia Ukraine War

Ruske snage su napale centralne ukrajinske regije Dnjepropetrovsk i Zaporožje dronovima kamikaza i teškom artiljerijom, rekli su zvaničnici 7. decembra, dok su se teške borbe nastavile na istoku dan nakon što je Moskva optužila Kijev da je pogodio aerodrom u Rusiji.

Guverner Dnjepropetrovska Valentin Rezničenko rekao je da su sve ruske dronove uništile ukrajinske snage u noćnom napadu.

"Vojnici iz vazdušne komande Istoka uradili su odličan posao. Oborili smo svih osam neprijateljskih dronova koje je neprijatelj usmjerio na to područje", napisao je Rezničenko na Telegramu.

On je rekao da je rusko granatiranje gađalo okrug i grad Nikopolj, uzrokujući štetu na gasovodima, kućama i privrednim zgradama, ali nije bilo ranjenih.

"Najviše je stradao Nikopolj. U gradu je oštećeno desetak privatnih kuća, poljoprivrednih objekata i gasovoda. Nekoliko prodavnica, poslovnih zgrada i fakulteta uništeno je od ruskih granata", rekao je on.

Ruske trupe granatirale su i dva naselja u regionu Zaporožja, izjavio je 7. decembra šef regionalne vojne administracije Oleksandr Starukh.

"U jednom od sela su uništene dvije kuće, a oštećeno je još osam. "Znamo za troje ranjenih, uključujući 15-godišnju djevojčicu", rekao je Starukh.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Malyar rekla je da se u regionu Donjecka vode veoma teške borbe, "i da je cijena veoma visoka".

"Za nas je epicentar neprijateljstava danas oblast Donjecka, a neprijatelj je tu koncentrisao većinu svojih snaga", rekla je ona.

To je šesti put zabilježeno da su ruske snage pokušale da se potisnu do granica Donjecke regije i nisu uspjele, dodala je.

"Moramo shvatiti da kada oslobađamo privremeno okupirane teritorije, to je pobjeda. Kada stojimo čvrsto i ne puštamo neprijatelja, i to je pobjeda", naglasila je Malyar.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine ranije je izvijestio da ruske trupe koncentrišu svoje glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija u oblastima Bakhmut i Avdiyivka u Donjeckoj oblasti.

Prema izvještajima Reutersa i AP

XS
SM
MD
LG