Linkovi

Ako američki Kongres usvoji zakon o medijima Facebook prijeti da bi mogao ukloniti vijesti sa platforme


FILE PHOTO: Headquarters of Facebook parent company Meta Platforms Inc in Mountain View
FILE PHOTO: Headquarters of Facebook parent company Meta Platforms Inc in Mountain View

Facebook matična firma Meta Platforms Inc  u ponedjeljak je zaprijetila da će ukloniti vijesti sa svoje platforme ako Kongres SAD-a usvoji prijedlog koji ima za cilj olakšati novinskim organizacijama kolektivno pregovaranje s firmama poput Alphabet, Google i Facebook.

Izvori upućeni u tu stvar rekli su da zastupnici razmatraju dodavanje Zakona o novinarskom natjecanju i očuvanju u godišnji zakon o odbrani koji se mora usvojiti kao način da se pomogne posrnuloj lokalnoj industriji vijesti.

Glasnogovornik Mete Andy Stone u tweetu je rekao da će firma biti prisiljena razmotriti uklanjanje vijesti ako zakon bude usvojen "umjesto da se podvrgne pregovorima koje je odobrila vlada i koji nepravedno zanemaruju bilo koju vrijednost koju pružamo novinskim kućama kroz povećan promet i pretplate".

Dodao je da prijedlog ne prepoznaje da izdavači i emiteri stavljaju sadržaj na platformu jer "to koristi njihovoj krajnjoj liniji - a ne obrnuto."

News Media Alliance, trgovačka grupa koja zastupa novinske izdavače, poziva Kongres da doda zakon zakonu o odbrani, tvrdeći da "lokalne novine ne mogu priuštiti da izdrže još nekoliko godina korištenja i zloupotrebe Big Tech-a, a vremena za poduzimanje radnji je sve manje. Ako Kongres uskoro ne poduzme mjere, riskiramo da društveni mediji postanu de facto lokalne novine u Americi."

Više od dvadeset grupa, uključujući Američku uniju za građanske slobode, Public Knowledge i Udrugu računalne i komunikacijske industrije, pozvale su u ponedjeljak Kongres da ne odobri nacrt zakona o lokalnim vijestima, rekavši da bi to "stvorilo nepromišljeno antimonopolsko izuzeće za izdavače i televizijske kuće" i ustvrdilo prijedlog zakona ne zahtijeva da se "sredstva dobivena pregovorima ili arbitražom čak isplaćuju novinarima".

Sličan australski zakon, koji je stupio na snagu u martu 2021. nakon što su razgovori s velikim tehnološkim firmama doveli do kratkog zatvaranja Facebookovih feedova vijesti u zemlji, uglavnom je uspio, navodi se u vladinom izvještaju.

Otkako je Kodeks o pregovaranju s medijima stupio na snagu, razne tehnološke firme, uključujući Metu i Alphabet, potpisale su više od 30 ugovora s medijskim kućama, nadoknađujući im sadržaj koji je generirao klikove i dolare za oglašavanje, dodaje se u izvještaju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG