Linkovi

CNN: Više od 100 kineskih policijskih stanica širom svijeta


EU China Overseas Police Stations
EU China Overseas Police Stations

Peking je uspostavio više od 100 takozvanih prekomorskih policijskih stanica širom svijeta za nadgledanje, uznemiravanje i u nekim slučajevima repatrijaciju kineskih državljana koji žive u egzilu, prenio je 4. decembra CNN.

U članku se pozivaju na najnoviji izvještaj Organizacije za ljudska prava Safeguard Defenders sa sjedištem u Španiji, navodeći da je ta organizacija podelila nalaze iz izveštaja ekskluzivno sa tom američkom medijskom kućom.

Kina je prekomorske policijske stanice uspotavila, kako se navodi u izvještaju, koristeći bilateralne bezbjednosne aranžmane postignute sa zemljama u Evropi i Africi sa ciljem šireg prisustva na međunarodnom planu.

U ranijem izvještaju iz septembra 2022. Organizacija za ljudska prava Safeguard Defenders sa sjedištem u Španiji stavila je i Srbiju na listu država u kojima postoje "policijski servisni centri".

Srbija i Kina na osnovu sporazuma iz maja 2019. imaju uspostavljene zajedničke policijske patrole u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

Prema riječima tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, cilj zajedničkih patrola je da "olakšaju komunikaciju sa velikim brojem turista koji dolaze u našu zemlju."

Memorandum o razumijevanju čiji su potpisnici MUP Srbije i Ministarstvo za javnu bezbjednost Kine koji je bio osnov za zajedničke policijske patrole Srbije i Kine nije dostupan javnosti. Kako je tada saopšteno, kineska policija ne primjenjuje ovlaštenja u Srbiji.

MUP Srbije nije odgovorio na pitanje RSE da li taj sporazum podrazumijeva i praćenje, identifikaciju i eventualno gonjenje kineskih državljana na teritoriji Republike Srbije.

Istraga u 14 država

Istragu navoda o tajnim policijskim stanicama pokrenulo je prema organizaciji Safeguard Defenders 14 država. Među njima je i Holandija, čija je Vlada krajem oktobra najavila istragu i naložila zatvaranje kancelarija Ministarstva spoljnih poslova Kine u toj zemlji.

Na to je reagovalo kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštivši da kancelarije uspostavljene u Holandiji nisu policijske, već centri za pomoć kineskim građanima da obnove dokumenta.

Organizacija za ljudska prava Safeguard Defenders u izvještaju je navela da je zadatak tajnih kineskih policijskih ispostava u inostranstvu da nađe osumnjičene za kriminal i da ih zatim ubijedi da se vrate u Kinu i suoče sa optužbama.

"Te operacije izbjegavaju zvaničnu bilateralnu policijsku i pravosudnu saradnju, krše međunarodnu vladavinu prava i mogu narušiti teritorijalni integritet trećih zemalja uspostavljanjem paralelnog policijskog mehanizma korištenjem nezakonitih metoda", navela je organizacija "Safeguard Defenders" u izvještaju iz septembra 2022.

Vlasti u Njemačkoj takođe su pokrenule istragu krajem oktobra da li Kina drži ilegalnu eksteritorijalnu policijsku stanicu u Frankfurtu.

XS
SM
MD
LG