Linkovi

Estonija kupuje američki raketni sistem HIMARS


Američki raketni sistem Himars
Američki raketni sistem Himars

Estonija, članica NATO i susjed Rusije, jača odbranu kupovinom savremenog američkog raketnog sistema HIMARS, što je njen najveći ugovor o nabavci oružja do sada, rekli su u subotu vojni zvaničnici.

Ugovor o kupovini Raketnog artiljerijskog sistema visoke mobilnosti (High Mobility Artillery Rocket System - HIMARS), vrijednosti veće od 200 miliona dolara, uključuje rakete dometa od 70 do 300 kilometara, naveo je Estonski centar za ulaganje u odbranu, piše AP.

Proizvođač je kompanija Lockheed Martin, a prva isporuka bi trebalo da bude 2024. godine.

Šef Odjeljenja za razvoj kapaciteta Oružanih snaga Estonije, potpukovnik Karel Maesalu, rekao je da to oružje omogućava da se "odlučno utiče na neprijatelja prije no što dođe u kontakt s pješadijskim jedinicama".

Baltički susjedi - Estonija, Litvanija i Letonija već imaju sisteme HIMARS, ili su u postupku kupovine.

Tokom napada Rusije na Ukrajinu SAD su Kijevu isporučile te lansere raketa.

Estonsko Ministarstvo odbrane je navelo da su sistemi HIMARS velike preciznosti, i dometa većeg od ukrajinskih haubica, pomogli da se unište ruska skladišta oružja, transportni, komandni i kontrolni centri.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG