Linkovi

Murphy: Glavni razlog egzodusa iz BiH je korupcija!


Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy
Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, američki ambasador u BiH Michael Murphy je ponovio kako korupcija razara BiH, navodeći primjere korupcije u zdravstvu, javnim nabavkama, državnim službama, izbornom procesu, pravosuđu…

Na konferenciji koju je organizovao Transparency International BiH, ambasador Murphy se osvrnuo na istrage proizašle iz aplikacija SKY i ANOM, kako je je rekao, „ukazuju na to da političari iz svih političkih sfera, uključujući i provedbu zakona i zaposlenike sigurnosnih službi i tužitelje, rade za organizovane kriminalne grupe, a ne za građane”.

„Opaki kraci ovih organizovanih kriminalnih grupa protežu se daleko van BiH – ne samo na šire područje zapadnog Balkana, nego i kroz cijeli prostor transatlantske zajednice. Zbog toga Vlada SAD-a podržava provođenje istraga u predmetima SKY i ANOM kamo god da vode”, naveo je Murphy.


U govoru, Murphy je spomenuo da BiH svake godine napusti oko 55.000 ljudi. Ambasador se pozvao na stručnjake koji kažu da danas u zemlji živi oko 2,6 miliona ljudi u odnosu na popis stanovništva iz 2013. godine, prema kojem je u BiH živjelo 3,5 miliona ljudi, iako je taj broj, kako je naveo, bio niži.

„Radi se o dramatičnom padu broja za svega osam godina. Glavni faktor ovog egzodusa je korupcija. Ona BiH ostavlja bez ljudskog potencijala”, rekao je ambasador.

Murphy je dodao da Vlada SAD-a, tamo gdje može, stoji iza onih koji se suprotstavljaju korupciji u BiH.

„Sjedinjene Države opredijeljeno pomažu BiH da osigura zasluženo mjesto u euroatlantskoj zajednici naroda. A to počinje stavljanjem tačke na korupciju, što znači da svaki dan u BiH mora biti dan borbe protiv korupcije”, rekao je Murphy u govoru koji možete pročitati ovdje.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se 9. decembra.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG