Linkovi

EU odobrila 10 miliona eura pomoći Oružanim snagama BiH


Vijeće Evropske unije (EU) je odobrilo mjeru pomoći u vrijednosti od deset miliona eura u korist Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH).

Sredstva su korištena iz takozvanog Evropskog mirovnog instrumenta, nakon što je u junu ove godine, tu pomoć zatražila ministrica inostranih poslova Bosne i Hercegovine.

"Ova odluka je dio rada EU na daljem jačanju sigurnosnog angažmana sa svojim partnerima sa Zapadnog Balkana", navodi se u objavljenoj odluci.

Ovom mjerom, kako stoji u odluci, ojačaće se kapaciteti Oružanih snaga BiH kroz unapređenje i nadogradnju opreme njihove brigade taktičke podrške.

Prema objavljenoj odluci kroz osiguranje odgovarajuće opreme, mjera će pomoći oružanim snagama da doprinesu vojnim misijama i operacijama EU koja potpadaju pod Zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku.

"To će dalje omogućiti brzo i održivo raspoređivanje bataljona koji je odredio NATO, bilo kao dio misije ili operacije EU ili u formatima kao što su Ujedinjene nacije, NATO, OSCE, i na kraju će doprinijeti zaštiti civilnog stanovništva", navodi se u odluci.

Mjera pomoći će, prema planu, finansirati terensku opremu, ključne instrumente za vojno inženjerstvo, kao i hemijski, biološki, radiološki i nuklearni materijal.

Evropski mirovni instrument je vanbudžetski instrument koji poboljšava sposobnost EU da deluje kao globalni pružalac sigurnosti. Ovaj instrument je osnovan u martu 2021. godine radi očuvanja mira, sprečavanja sukoba i jačanja međunarodne sigurnosti.

Osim BiH, današnjom odlukom EU iz ovog instrumenta su pomoć dobile i Gruzija, Liban, Mauritanija, a istovremeno su odobrena sredstva kao podršku raspoređivanju odbrambenih snaga Ruande u Mozambiku.

Ranije je i američki ambasador u BiH Michael Murphy najavio podršku Oružanim snagama BiH u iznosu od 17 miliona dolara.

Obje najave dolaze dan prije obilježavanja godišnjice Oružanih snaga BiH.

Ambasador Murphy najavio milionska ulaganja u Oružane snage BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:29 0:00
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG