Linkovi

Kineski gradovi ublažavaju mjere protiv Covida, dok policija patrolira ulicama


Dostavljač stoji blizu policijskog vozila parkiranog blizu mjesta prosvjeda prošlog vikenda u Pekingu, Kina, 30. studenog 2022.
Dostavljač stoji blizu policijskog vozila parkiranog blizu mjesta prosvjeda prošlog vikenda u Pekingu, Kina, 30. studenog 2022.

Više kineskih gradova ublažilo je neka ograničenja protiv Covida dok je policija patrolira ulicama kako bi spriječila prosvjede u četvrtak, dok se vladajuća Komunistička partija pripremala za sprovod pokojnog vođe Jianga Zemina.

Guangzhou na jugu, Shijiazhuang na sjeveru, Chengdu na jugozapadu i drugi veliki gradovi objavili su da ublažavaju uvjete testiranja i kontrole kretanja. U nekim su područjima ponovno otvorene tržnice i autobusni prijevoz.

Uz veliku prisutnost policije, nije bilo naznaka prosvjeda. Na društvenim medijima su objave u kojima se navodi kako su ljudi nasumično zaustavljani kako bi policija provjerila pametne telefone, možda tražeći zabranjene aplikacije poput Twittera, što je, kako su rekli, kršenje kineskog ustava.

Prosvjednici su koristili Twitter i druge strane društvene medije za objavljivanje prosvjeda, dok Komunistička partija briše video zapise i fotografije sa usluga unutar Kine.

U međuvremenu, Peking se pripremao za sprovod Jianga, koji je bio vođa vladajuće stranke do 2002. i predsjednik do sljedeće godine. Stranka je objavila da je preminuo u srijedu u Šangaju od leukemije i otkazivanja više organa.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG