Linkovi

Sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a, glavna tema Ukrajina


Jens Stoltenberg 
Jens Stoltenberg 

Dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova članica NATO-a, u čijem će fokusu biti jačanje podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije, počinje u utorak, 29. novembra u glavnom gradu Rumunije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će učesnici skupa u Bukureštu najveću pažnju posvetiti "ilegalnom ratu Rusije u Ukrajini koji nastavlja da ugrožava euroatlantski mir i bezbjednost".

Ministri 30 članica NATO-a baviće se i pitanjem ulaska Švedske i Finske u alijansu i djelovanjem Kine, za koju je Stoltenberg u petak kazao da "povećava prisustvo od Arktika do Zapadnog Balkana i da teži da kontroliše važnu infrastrukturu NATO saveznika".

Tema skupa biće i jačanje pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, "partnerskim zemljama koje se suočavaju sa ruskim pritiskom na različite načine", kazao je Stoltenberg.

Tokom dvodnevnog skupa biće održana tri sastanka Sjevernoatlantskog vijeća, ključnog tijela NATO-a, zaduženog za donošenje odluka.

Uz ministre članica NATO-a, na sva tri sastanka učestvovaće i šefovi diplomatija Švedske i Finske, zemalja čije se pristupanje alijansi uskoro očekuje. Sve članice NATO-a potpisale su protokol o pristupanju Švedske i Finske, a nisu ga ratifikovale jedino Mađarska i Turska.

Poslije sastanka Sjevernoatlantskog vijeća biće održana neformalna radna večera, na kojoj će se šefovima diplomatija 30 članica NATO-a, Švedske i Finske, pridružiti ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Dan kasnije, u sredu će biti održana dva sastanka Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a. Šefovima diplomatija članica alijanse, Švedske i Finske, na drugom će se pridružiti ministri spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije.

Prije početka dvodnevnog skupa, Stoltenberg će održati govor na forumu koji uz podršku NATO-a organizuju rumunski ogranak Instituta Aspen i Njemački Marshallalov fond SAD, a potom će imati bilateralni sastanak sa šefom američke diplomatije Antonijem Blinkenom.

Na konferenciji za novinare povodom skupa u Bukureštu, Stoltenberg je u petak u Briselu izjavio da će alijansa nastaviti da pruža snažnu podršku Ukrajini radi njene odbrane od ruske agresije jer bi u slučaju pobjede Rusije cio svijet godinama plaćao visoku cijenu.

Poslije odvojenih susreta u Bukureštu u ponedeljak sa rumunskim predsednikom i ministrom spoljnih poslova, Klausom Johanisom i Bogdanom Aureskuom, Stoltenberg je kazao da NATO pojačava svoje prisustvo od Baltičkog do Crnog mora i da će učiniti sve što je potrebno da zaštiti sve saveznike.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG