Linkovi

EU planovi za zamrzavanje sredstava Mađarskoj


Hungary's Prime Minister Viktor Orban
Hungary's Prime Minister Viktor Orban

Mađarskoj prijeti gubitak više od 13 milijardi eura iz fondova Evropske unije (EU) poslije ocjene Evropske komisije da Budimpešta nije sprovela obećane reforme za suzbijanje korupcije na visokom nivou i jačanja nezavisnosti pravosuđ.

Vlada desničarskog populiste Viktora Orbana, koja je godinama u sukobu s Briselom zbog optužbi za nazadovanje demokratije, time bi mogla da izgubi prijeko potreban novac, dok je suočena s padom vrijednosti forinte, rastom inflacije i usporavanjem ekonomskog rasta, pišu svjetski mediji, prenosi RSE.

Evropska komisija će sljedeće nedelje Mađarskoj vjerovatno odobriti plan postpandemijskog oporavka kako bi ostala otvorena mogućnost da dobije sredstva iz EU, ali isplate neće biti sve dok Budimpešta ne ispuni sve dogovorene uslove, navodi Rojters (Reuters) pozivajući se na izvore iz Komisije.

U okviru sheme oporavka EU, Mađarska bi mogla da dobije 5,8 milijardi eura bespovratnih sredstava. Taj novac, kako navodi agencija, prijeko je potreban Budimpešti u jeku rasta inflacije, usporavanja privrednog rasta i povećanja troškova zaduživanja.

Pored toga, kažu izvori, Komisija će takođe sljedeće nedelje vjerovatno preporučiti vladama članica EU da se Mađarskoj suspenduje 65 odsto transfera iz Kohezionog fonda EU, ili oko 7,5 milijardi eura, dok Budimpešta ne ispuni uslove u vezi s nezavisnošću pravosuđa.

Mogućnost da Evropska komisija sljedeće nedelje zadrži ukupno 13,3 milijarde eura namijenjenih Mađarskoj uslijedila je poslije višemesečnih pregovora s vladom premijera Viktora Orbana u vezi sa zabrinutošću EU o korupciji na visokom nivou, nezavisnosti sudova, nevladinih institucija i medija, kao i pravima manjina.

Mađarska je prema ranijem dogovoru s Komisijom trebalo da preduzme mjere u vezi s nekim od ovih ključnih problema do 19. novembra, navodi Reuters, ukazujući da evropski zvaničnici kažu da je preliminarna procjena pokazala da Budimpešta nije uradila dovoljno.

Stav Komisije objavljen je nekoliko sati prije nego što su poslanici Evropskog parlamenta velikom većinom – 416 glasova "za" i 124 "protiv" – pozvali da se fondovi EU za Mađarsku zamrznu zbog kršenja vladavine prava, ukazuje Euronews.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG