Linkovi

Peltola, prva autohtona stanovnica Aljaske u Kongresu


Rep.-elect Mary Peltola, D-Alaska, poses for a portrait at the U.S. Capitol in Washington, Sept. 12, 2022.
Rep.-elect Mary Peltola, D-Alaska, poses for a portrait at the U.S. Capitol in Washington, Sept. 12, 2022.

Američka zastupnica Mary Peltola izabrana je na puni mandat u Zastupničkom domu, nekoliko mjeseci nakon što je demokratkinja s Aljaske osvojila mjesto na posebnim izborima nakon smrti dugogodišnjeg republikanskog zastupnika Dona Younga ranije ove godine.

Peltola je na izborima 8. novembra pobijedila republikance Sarah Palin i Nicka Begicha, kao i libertarijanca Chrisa Byea. Rezultati rangiranih izbora objavljeni su u srijedu. Palin i Begich također su bili kandidati na izvanrednim izborima.

"Ugovor je na dvije godine", rekla je Peltola za Anchorage Daily News nakon što je objavljena njezina pobjeda - razlika od 55%-45% u odnosu na Palin u finalnom krugu tablice. "Bit ću sretna što ću ponovno raditi za stanovnike Aljaske, sve dok me imaju."

Peltola, koja je Yup'ik, svojom je pobjedom u avgustu postala prva domorotkinja Aljaske koja je služila u Kongresu i prva žena koja je zauzela mjesto u Zastupničkom domu Aljaske. Pobjeda je također potaknula njezino prikupljanje sredstava, nadmašivši one njezinih suparnika uoči izbora ovog mjeseca.

Poruke su poslane Palinovoj kampanji u srijedu.

Begich je čestitao Peltoli u izjavi, dodajući: “Naša se nacija suočava s nizom izazova u nadolazećim godinama, a naši će predstavnici trebati mudrost i razboritost dok rade na tome da Ameriku usmjere na zdraviji put. Moja poruka stanovnicima Aljaske je da nastave biti uključeni i angažirani.”

Peltola je prigrlila Youngovo nasljeđe dok je tražila dvogodišnji mandat i podržale su je njegove kćeri, od kojih joj je jedna poklonila bolo kravatu Younga na konferenciji Aljaske federacije domorodaca gdje je Peltola tretirana kao rock zvijezda. Young je mjesto držao 49 godina.

"Sada sam pravi kongresmen za cijelu Aljasku", rekla je. Young je sebe često tako nazivao. Peltola je opisala svoje nasljeđe kao dvostranačje i izgradnju podrške interesima Aljaske u Kongresu.

Peltola je bila državna zastupnica u maloj ruralnoj središnjoj zajednici Bethel 10 godina, zaključno s 2009. Iznenadila je mnoge svojim četvrtim mjestom na posebnim predizborima u junu, u kojima je izašla iz polja od 48 kandidata koji su uključivali trenutni državni i lokalni dužnosnici. Taj završetak bio je dovoljan da je pošalje na izvanredne izbore.

Tijekom kampanje predstavljala se kao graditelj koalicije, naglašavala želju za više uljudnosti u politici i nastojala se držati podalje od snajperskog djelovanja između Palin i Begicha. Peltola, koji je nedavno radila za komisiju čiji je cilj obnoviti losose u rijeci Kuskokwim na Aljasci, izrazila je zabrinutost zbog produktivnosti oceana i navela potrebu za očuvanjem ribarstva.

Također je naglasila svoju podršku pravima na pobačaj.

Tokom govora u oktobru, govorila je o potrebi za jedinstvom i požalila se na ono što je rekla da su postale sveprisutne poruke u politici “o mržnji, strahu i samosažaljenju. I da, oni odjekuju, to su uvjerljivi motivatori. Ali oni su destruktivni, oni su gorki, oni nas uništavaju.”

Rekla je da njeni prioriteti za novi mandat uključuju zaduženja u odborima i "jako naporan rad na smanjenju naše stope inflacije, smanjenju troškova dostave, smanjenju troškova za radničke obitelji i sva kućanstva na Aljasci."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG