Linkovi

Plišani astronauti na raketi Artemis 1


A view of Earth as seen from the Artemis I Orion capsule about 9 hours into flight on Nov. 16, 2022
A view of Earth as seen from the Artemis I Orion capsule about 9 hours into flight on Nov. 16, 2022

Kada je raketa Artemis 1 lansirana na svoj put prema Mjesecu, na njoj su se našli i simpatični „astronauti“: nekoliko igračaka. Tu su plišana lutka Snoopy, zatim ovca Shaul, četiri LEGO mini-figurice te nekoliko testnih lutaka. I ovdje nisu za ukras – nego za nauku.

Svemirsko njuškalo Snoopy i pametna ovca Shaun

Snoopy , koji je za ovu misiju dobio i narandžasto astronautsko odijelo, već je „prekaljeni astronaut“. Naime, saradnja Charlesa Schulza, kreatora stripa Peanuts i lika psića Snoopy, s NASA-om je započela godinu dana prije leta Apolla 10, 1969. godine, kada mu se NASA obratila sa zahtjevom da koristi Snoopyja kao sigurnosnu maskotu.

U maju 1969. godine, astronauti Apolla 10 Gene Cernan, John Young i Thomas Stafford putovali su do Mjeseca. Misija je zahtijevala od lunarnog modula da preleti Mjesečevu površinu i „njuška okolo" izviđajući mjesto slijetanja Apolla 11, zbog čega je posada nazvala lunarni modul „Snoopy". Komandni modul Apolla nazvan je „Charlie Brown", po Snoopyjevom vlasniku. Snoopyjev prvi let u svemir bio je 1990. godine kada se uspio provozati svemirskim brodom Columbia tokom misije STS-32.

Plišana lutka pametnog janjeta Shaun je zapravo „astronaut“ Evropske svemirske agencije (ESA), koja je izgradila uslužni modul za opskrbu energijom za misiju. Ova igračka ima i svoj Twitter nalog.

Vizuelizacija nulte gravitacije

Igračke nisu poslane u svemir samo kao maskote i radi što boljeg prezentacije misije Artemis u medijima. One imaju i praktičnu ulogu: tradicionalno se na svemirskim letjelicama s posadom postavljaju indikatori nulte gravitacije kao vizualni znak astronautima da su stigli u orbitu. Godine 2020. NASA je poslala lutkicu Bebe Yode s astronautima na SpaceX Dragon raketi.

U misijama s ljudima ovi indikatori trebaju biti napravljeni od mekanih materijala, kako ne bi povrijedili astronaute, jer te lutkice plutaju slobodno po prostoru. Indikatori bi mogle biti i obične mekane loptice, ali je naučnicima i javnosti mnogo simpatičnije da to budu lutke poznatih likova iz pop-kulture. Sada se koriste i na misijama bez posade kako bi naučnici putem kamera pratili gravitaciju.

Komandant Moonikin Campos: test odijela astronauta

Osim ovih igračaka, na Artemis 1 nalaze se i tri testne lutke. Komandant Moonikin Campos je lutka veličine odraslog muškarca, korištena u Orionovim vibracijskim testovima. Campos nosi odijelo Orion Crew Survival System – isto svemirsko odijelo koje će Artemisovi astronauti koristiti tokom lansiranja, ulaska i drugih dinamičkih faza misija.

Campos je opremljen s dva senzora radijacije i ima dodatne senzore za bilježenje podataka o ubrzanju i vibracijama tokom misije. Podaci iz ovog testa pomoći će NASA-i da zaštiti astronaute tokom Artemis II, prve misije u više od 50 godina koja će poslati posadu oko Mjeseca.

Tu su i dva modela ljudskih torza sa ženskim tijelom, „Zohar" i „Helga", za Matroshka AstroRad Radiation Experiment (MARE), koji pruža podatke o razinama zračenja tokom lunarnih misija.

Svemirska letjelica će proći pored Mjeseca, koristeći lunarnu gravitaciju da postigne brzinu i pomakne se 70 000 km dalje od Mjeseca, gotovo pola miliona kilometara od Zemlje.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG