Linkovi

U Alabami odloženo izvršenje smrtne kazne jer osuđeniku nisu mogli da nađu venu


Prostorija za izvršenje smrtne kazne u zatvoru u Atmoreu, Alabami
Prostorija za izvršenje smrtne kazne u zatvoru u Atmoreu, Alabami

Izvšenje smrtne kazne u Alabami nad Kennethom Eugeneom Smithom, koji je osuđen zbog ubistva jedne žene 1988, moralo je da bude odloženo, jer osuđeniku nisu mogli da nađu odgovarajuću venu u koju bi mu ubrizgali smrtonosnu injekciju.

Šef Odjeljenja za zatvorske sankcije John Hamm kazao je da je osoblje u zatvoru oko sat vremena pokušavalo da nađe dva venska ulaza za injekciju, da su jedan pronašli, ali da nisu mogli drugi.

„Nismo uspjeli to da uradimo na vrijeme, pa smo odložili pogubljenje”, kazao je Hamm.

Naime, u slučaju Smitha, Vrhovni sud je odobrio egzekuciju u 22:20 uveče, odnosno preinačio odluku Apelacionog suda koji je stopirao izvršenje smrtne kazne po Smithovoj žalbi.

Pošto su u zatvoru imali mogućnosti da izvrše smrtnu kaznu do ponoći, jer je vezana za jedan datum, a nisu našli venu u roku od sat vremena, koliko imaju za to na raspolaganju - moraće od suda da traže drugi datum za njeno izvršenje.

Kenneth Eugene Smith, star 57 godina, osuđen je na smrt u Alabami zbog ubistva žene 1988.
Kenneth Eugene Smith, star 57 godina, osuđen je na smrt u Alabami zbog ubistva žene 1988.

Smith je vraćen u ćeliju u kojoj će čekati novi datum pogubljenja.

On je osuđen na smrt pošto je utvrđeno da je, zajedno sa još jednim muškarcem, za 1.000 dolara ubio Elizabeth Sennett , po nalogu njenog supruga koji je bio u dugovima i htio je da iskoristi njeno životno osiguranje.

Problemi sa izvršenjem smrtne kazne nad Smithom nisu prvi te vrste u Alabami. Pogubljenje Joea Nathana Jamesa džuniora trajalo je nekoliko sati, jer takođet nisu mogli da mu nađu odgovarajuću venu. U septembru je odloženo pogubljenje Alana Millera iz istog razloga.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG