Linkovi

Švedska pomaže Ukrajinu sa vojnom opremom vrijednom 287 miliona dolara


Ukrajinski vojnici
Ukrajinski vojnici

Švedska će Ukrajini isporučiti novu vojnu pomoć u vrijednosti od 287 miliona dolara, što je njen najveći paket odbrambenih sredstava materijala do sada koji je uključivao sistem protivvazdušne odbrane, prenosi Reuters citirajući premijera Ulfa Kristerssona.

Prethodni doprinos Švedske, koja je podnijela zahtjev za pridruživanje NATO-u zajedno sa susjednom Finskom, kretao se od jednostavne opreme kao što su šljemovi i panciri do granata i projektila na raketni pogon.

"To je veći paket vojne podrške od svih osam prethodnih paketa zajedno", rekao je Kristersson na konferenciji za novinare.

Ministar odbrane Pal Jonson rekao je da novi paket vojne opreme uključuje sistem protivvazdušne odbrane i municiju iz zaliha njenih oružanih snaga, što je prijeko potrebno za odbranu Ukrajine od žestokog napada ruskih projektila posljednjih sedmica.

Prethodna švedska socijaldemokratska vlada, koja je izgubila od Kristerssonove desničarske koalicije na izborima u septembru, dogovorila je nekoliko tranši pomoći Ukrajini, kako vojne tako i humanitarne, u vrijednosti od više od milijardu kruna.

Artiljerijski sistem Archer je već neko vrijeme bio visoko na ukrajinskoj listi želja, ali nije bio uključen u novi paket pomoći, iako Jonson to nije isključio u budućnosti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG