Linkovi

Tenzije na Zapadnom Balkanu jedna od tema sastanka šefova diplomatija EU


FILE PHOTO: European Union flags flutter outside the EU Commission headquarters in Brussels
FILE PHOTO: European Union flags flutter outside the EU Commission headquarters in Brussels

Ministri spoljnih poslova Evropske unije (EU) na sastanku u ponedjeljak posvetiće posebnu pažnju aktuelnim tenzijama između Beograda i Prištine, političkoj situaciji u Crnoj Gori i perspektivama za BiH, objavljeno je na sajtu EU.

Ministri će razmijeniti mišljenja o Zapadnom Balkanu, uključujući uticaj rata u Ukrajini i odgovor EU u tom smislu.

Na sastanku u Briselu biće sagledan angažman EU u regionu od posljednje rasprave u maju te razgovarano o pitanjima poput usklađivanja Zapadnog Balkana sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, pomoći EU u toj oblasti i aktuelnoj energetskoj krizi.

Sastanku Savjeta EU za spoljne poslove predsjedavaće visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Ministri će razgovarati i o drugim pitanjima kao što su rat u Ukrajini, situacija u Libanu i klimatske promjene.

Dan kasnije, 15. novembra, planiran je sastanak ministara odbrane. Očekuje se da u razgovorima učestvuju generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov putem video-veze.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG