Linkovi

Švedska optužila dvojicu muškaraca za špijunažu u korist Rusije


ilustracija

Švedski tužitelji u petak su optužili dvojicu braće za tešku špijunažu u korist Rusije, rekavši da bi navodni zločin mogao biti štetan za sigurnost te nordijske zemlje.

Muškarci u dobi od 42 i 35 godina u pritvoru su od prošle godine, a ranije su odbacivali sve optužbe. Njihov advokat u petak nije bio odmah dostupan za komentar.

"Sumnja se odnosi na vrlo ozbiljne kriminalne radnje usmjerene protiv švedskog obavještajnog i sigurnosnog sistema. Kazneno djelo je ozbiljno jer se odnosi na okolnosti od velike važnosti", navodi se u saopćenju švedskog tužiteljstva.

Dvojica muškaraca osumnjičena su da su ruskoj obavještajnoj agenciji GRU dostavljali povjerljive informacije cijelo desetljeće, počevši od 2011. Jedan od braće je tokom tog razdoblja radio za švedsku sigurnosnu policiju i oružane snage, prema sudskim dokumentima.

"Informacije koje su dobivene, prenesene i razotkrivene mogle bi, činjenicom da dođu u ruke strane sile, rezultirati štetom po sigurnost Švedske", priopćilo je tužiteljstvo. Većina dijelova kriminalističke istrage je povjerljiva, rečeno je.

XS
SM
MD
LG