Linkovi

Evropski Parlament podržao ulazak Hrvatske u Šengen


Schengen aerea
Schengen aerea

Evropski parlament odobrio je u četvrtak 10. novembra put za prijem Hrvatske u šengenski prostor bez pasoša, a konačnu odluku ostavio je liderima vlada država Evropske unije (EU).

Sa većinom od 534 u odnosu na 53, parlament je glasao za ukidanje preostalih graničnih kontrola između šengenskog prostora i Hrvatske.

Konačna odluka sada je na Savjetu EU, koji čine čelnici 27 vlada država EU, koji je već u decembru prošle godine potvrdio da je Hrvatska ispunila sve kriterijume za podnošenje zahteva za pristup šengenskom prostoru.

"Mjesto Hrvatske je u Šengenu. Kriterijumi su ispunjeni. Evropski parlament je dao zeleno svjetlo", rekla je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, na Twitteru nakon glasanja.

Šengen je najveća bezgranična zona na svijetu.

Broji 26 država članica od kojih četiri nisu punopravne članice EU, ali se smatraju pridruženim zemljama.

Država, koja želi biti dio Šengen zone, mora biti u stanju da upotpunosti sprovede šengenski zakonik, te upotpunosti kontroliše kopnenu, morsku i vazdušnu granicu EU.

Hrvatska je najmlađa članica EU koja se priključila u julu 2013. godine. Rumunija i Bugarska koje su se priključile evropskom bloku 2007. godine i dalje su na čekanju jer nisu ispunile sve potrebne uslove da bi poslate dio bezgranične zone EU.

XS
SM
MD
LG