Linkovi

Košarkašica Britni Grajner poslata u rusku kaznenu koloniju


Američka košarkašica Britni Grajner
Američka košarkašica Britni Grajner

Američka košarkašica Britni Grajner prebačena je iz pritvorskog centra u kaznenu koloniju, saopštio je njen pravni tim.

Dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje uhapšena je 17. februara na moskovskom aerodromu jer je kod sebe imala ulje kanabisa koje je zabranjeno u Rusiji. Zbog toga je 4. avgusta ove godine osuđena na devet godina zatvora, iako je njen advokat obrazložio da je ulje nosila po receptu ljekara, protiv bolova.

Ona je priznala krivicu, ali i rekla da nije namjeravala da prekrši zakon.

Nije poznato gde se Grajner nalazi, ni njeno konačno odredište, navodi se u saopštenju pravnog tima, i dodaje da u skladu sa ruskim procedurama, njeni advokati, kao i američka ambasada, treba da budu obaviješteni po dolasku na odredište. Advokati košarkašice saopštavaju da je trenutno glavna briga za njeno zdravlje.

Bijela kuća je saopštila da je predsjednik SAD Joe Biden naložio administraciji radi na tome da se košarkašici olakša boravak u kaznenoj koloniji.

Bidenova administracija je krajem jula predložila sporazum o razmjeni zatvorenika sa Rusijom kako bi se obezbijedilo oslobađanje Grajner i bivšeg američkog marinca Pola Vilana, ali Moskva tek treba da pozitivno odgovori na tu ponudu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG