Linkovi

Kina otkazala video obraćanje čelnika EU na otvaranju velike trgovinske izložbe


Arhivska fotografija
Arhivska fotografija

Kineske vlasti koje stoje iza velikog trgovinskog sajma u Šangaju povukle su govor predsjednika Europskog vijeća na ceremoniji otvaranja koji je trebao kritizirati ruski "ilegalni rat" u Ukrajini i pozvati na smanjenje trgovinske ovisnosti o Kini, rekli su diplomati.

Unaprijed snimljeni video Charlesa Michela trebao je biti jedan od nekoliko svjetskih čelnika i čelnika međunarodnih organizacija, uključujući kineskog predsjednika Xi Jinpinga, na otvaranju China International Import Expo (CIIE) u petak, rekla su tri europska diplomata za Reuters.

Diplomati, koji ne mogu biti imenovani zbog osjetljivosti pitanja, rekli su Reutersu da su iznenađeni što je govor uklonjen.

"Predsjednik Michel pozvan je da se obrati na 5. Hongqiao forumu/CIIE u Šangaju", rekao je za Reuters Barend Leyts, Michelov glasnogovornik. "Kao što su kineske vlasti tražile, doista smo dali unaprijed snimljenu poruku koja na kraju nije prikazana. To smo riješili normalnim diplomatskim kanalima."

Niko iz kineskog ministarstva vanjskih poslova ili suorganizatora sajma, kineskog ministarstva trgovine i gradske vlade Šangaja, nije odgovorio Reutersovim zahtjevima za komentar.

Ostali uglednici koji su govorili na ceremoniji nakon Xija bili su generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda, glavni direktor Svjetske trgovinske organizacije i predsjednici Indonezije, Šri Lanke i Bjelorusije, navodi se na službenoj web stranici sajma.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko vjeran je saveznik ruskog čelnika Vladimira Putina čija je zemlja ugostila tisuće ruskih vojnika prije i tijekom, kako ih Moskva naziva, "specijalne operacije" u Ukrajini.

FOKUS NA RUSIJU I TRGOVINU

Govor predsjednika Europskog vijeća trebao je biti oštro kritičan prema "nezakonitom ratu Rusije protiv Ukrajine" i reći da Evropa iz njega uči "važne lekcije", prema dijelovima iz obraćanja koje su dostavili europski diplomati.

Evropa je bila previše ovisna o Rusiji u pogledu fosilnih goriva, što je dovelo do trgovinske neravnoteže, rekao je Michel.

"U Evropi želimo ravnotežu u našim trgovinskim odnosima... kako bismo izbjegli pretjeranu ovisnost", prema diplomatima upoznatim s onim što je trebao reći. "To vrijedi i za naše trgovinske odnose s Kinom."

Michel je također trebao pozvati Kinu da učini više kako bi zaustavila krvoproliće u Ukrajini.

Kina je dosljedno odbijala kritizirati rusku agresiju koja je opustošila gradove diljem Ukrajine i ubila tisuće vojnika i civila od početka 24. februara.

"Kina ima ulogu u korištenju svog utjecaja za zaustavljanje ruskog brutalnog rata ... kroz vaše takozvano "bez ograničenja" partnerstvo s Rusijom, " rekao je Michel, misleći na pakt koji su najavili Xi i Putin u Pekingu prije početka rata . "Ti, Kino, možeš pomoći da se tome stane na kraj."

Očekuje se da će i Xi i Michel prisustvovati i sastati se na samitu šefova država Grupe dvadeset (G20) na Baliju sljedeći utorak i srijedu.

Predsjednik Europskog vijeća jedan je od najviše rangiranih dužnosnika Europske unije čija uloga uključuje predstavljanje bloka na međunarodnim sastancima na vrhu i bilateralnim sastancima na vrhu s drugim šefovima država.

Od 2019. EU Kinu službeno smatra partnerom, gospodarskim konkurentom i sustavnim suparnikom.

Služba za vanjsku politiku EU-a rekla je u prošlomjesečnom dokumentu da se na Peking sada prvenstveno treba gledati kao na konkurenta koji promiče "alternativnu viziju svjetskog poretka".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG