Linkovi

EU poziva Rusiju da poništi odluku o suspenziji dogovora o izvozu žita


Ukraine Russia Grain
Ukraine Russia Grain

Evropska unija je 30. oktobra pozvala Rusiju da poništi svoju odluku da suspenduje učešće u vitalnom sporazumu o izvozu žitarica.

"Odluka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu o Crnom moru dovodi u opasnost glavni izvozni put preko potrebnog žita i đubriva za rješavanje globalne krize sa hranom izazvane njenim ratom protiv Ukrajine“, napisao je na Tviteru visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj (Josep Borell).

Ukrajina i UN su takođe pozvale da sporazum ostane na snazi.

"Pozivam sve države da zahtijevaju da Rusija prekine svoje igre glađu i ponovo se posveti ispunjavanju svojih obaveza", rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je potez Rusije "apsolutno transparentnom namjerom Rusije da ponovo prijeti glađu Africi i Aziji".

Stefan Dužarik, portparol generalnog sekretara UN, rekao je da je "od vitalnog značaja" da se sve strane uzdrže od bilo kakve akcije koja bi ugrozila spomenuti inicijativu za izvoz žitarica.

Sjedinjene Američke Države oštro su kritikovale Rusiju zbog suspenzije sporazuma o izvozu.

U saopštenju od 29. oktobra, američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) takođe je pozvao Moskvu da "nastavi učešće u inicijativi", dodajući da je od kraja jula sporazum omogućio izvoz više od 9 miliona tona žitarica i "oborio cijene širom svijeta, što je bilo kritično važno za zemlje sa niskim i srednjim prihodima".

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je 29. oktobra da je ta zemlja odlučila da suspenduje dogovor sa Ukrajinom o izvozu žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih crnomorskih luka, uz posredovanje UN-a.

Ta odluka je, kako se navodi, uslijedila nakon napada na brodove na Krimu koji je okupirala Rusija.

Rusija je saopštila da su ukrajinske snage napale brodove u Sevastopolju na Krimu u ranim satima 29. oktobra.

Rečeno je da su neki od napadnutih brodova bili civilni brodovi uključeni u osiguravanje bezbjednosti "žitnog koridora" kako bi se omogućio izvoz iz tri ukrajinske crnomorske luke.

Rusko ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da, u svjetlu napada, za koji tvrdi da je Ukrajina izvela "uz učešće britanskih stručnjaka", Rusija "obustavlja učešće u implementaciji sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka."

Tvrdnje Moskve Ukrajina je označila kao "lažni izgovor".

Sporazum o izvozu žitarica između Ukrajine, Rusije, Turske i UN omogućio je nastavak izvoza žitarica nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Prema sporazumu od 22. jula, Ukrajina je bila u mogućnosti da ponovo pokrene svoj crnomorski izvoz žitarica i đubriva, a takođe je nastavljen i ruski izvoz đubriva.

Sporazum je trebalo da traje 120 dana sa mogućnošću obnove 19. novembra "ako se nijedna strana ne protivi", rekao je portparol UN-a 28. oktobra.

Izvor: AFP, Reuters
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG