Linkovi

Von der Leyen: EU priprema 71 milion eura za ugrožena domaćinstva u BiH


Analitičar: Posjeta von der Leyen odstupa od stava EK prema BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Analitičar: Posjeta von der Leyen odstupa od stava EK prema BiH

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posjetila je BiH u okviru regionalne posjete Zapadnom Balkanu. Ona boravi u Sarajevu nakon nedavne preporuke Europske komisije da se BiH dodijeli status kandidata, kako bi se naglasila poruka da je budućnost zemlje u Europskoj uniji.

Sastala se s članovima Predsjedništva BiH, nakon čega se obratila političkim predstavnicima u BiH, predstavnicima civilnog društva, oblasti kulture i poslovne zajednice i medijima.

Predsjednica evropske komisije sa članovima Predsjedništva BiH
Predsjednica evropske komisije sa članovima Predsjedništva BiH

Von der Leyen je najavila da Europska unija priprema paket energetske podrške za Zapadni Balkan.

“Paketom se kratkoročno predviđa 71 milion eura za saniranje posljedica većih cijena energenata za privredu i ugrožena domaćinstva upravo ovdje u Bosni i Hercegovini. Srednjoročno će ubrzati prelazak na pouzdanije izvore energije. Tu govorim o solarnim, vjetroelektranama i elektranama na biomasu koje se mogu izgraditi za manje od godinu dana, ali i o novim interkonekcijama između Bosne i Hercegovine i vaših susjeda”, kazala je von der Leyen.

Govorila je o progresu koji je zemlja ostvarila na putu ka EU te još jednom istaknula da je građanima BiH mjesto u Europi.

“Vi ste dio Europe, pripadate našoj uniji. Kandidatski status je vaš uspjeh i, zaista, na njega možete biti ponosni. Zemlji je mjesto u EU i zato sam ja danas ovdje. To je moja poruka svim građanima BiH. Vi ste budućnost EU, a Vaša budućnost je EU. Razlog tome nije samo kandidatski status, već zato što građani BiH istinski vjeruju u Europu. Više od 3/4 BiH želi pristupiti EU. Ta vjera u Europu još je izraženija među mladima. Za njih Europa znači ekonomski prosperitet, slobodu kretanja. Nakon rata je rođena jedna cijela generacija Bosanaca o Hercgovaca, koji uvažaju prošlost, ali ne žele podjele, žele ujedinjenu zemlju koja je stvorena iskustvima prošlosti, ali želi naprijed. Članstvo u EU upravo to jeste. Novi lideri ove zemlje, vi ste ti koji mogu ispuniti njihove snove. Vi ste ti koji u svojim rukama drže ključ za njihov uspjeh. Zemlja ima jedinistvenu priliku da napravi iskorak. Želim ohrabriti sve koji rade za zemlju da iskoriste ovaj trenutak. Znam da protekle četiri godine nisu bile jednostavne, zbog pandemije, rata u Ukrajini, dubokih politikih podjela, ali ipak istvaren je napredak. Po pitanju javnih nabavki i iskoraci u vezi saradnje s EUROPOL-om. Sve su to primjeri gdje izvlačimo poruku – gdje ima volje, ima i načina. Sada je trenutak da se ponovo udruže snage u zemlji i ostvare napredak na putu u EU. Svi smo smjesni da provedbe ove reforme neće biti jednostavna, ali pozivam da nikad ne gubite iz vida ono što je na kraju puta. Uz rad i angažman, BiH će biti zemlja gdje će svi biti jednaki pred zakonom. Zemlja gdje će mladi biti prosperitetni i sretni. Bit će to zemlja privlačna za investitiore, zemlja gdje se svi osjećaju zastupljenno. Reforme su bitne jer će vašu zemlju učiniti boljim mjestom za život”, izjavila je von der Leyen.

Poručila je da su vrata EU za BiH otvorena te da je potrebno zajedno raditi i zajedno zakoračiti kroz njih.

“Što više budete radili, što više meni pomognete da pred Europskim vijećem zagovaram da BiH zaslužuje kandidatski status, bit će to ispravna stvar. Uz vas smo u svakom koraku, podržavat ćemo vas, vaše reforme i biti uz vas cijelim putem”.

Tokom posjete, von der Leyen je svečano otvorila tunel Ivan na Koridoru Vc. Europska unija je uložila 23,3 miliona eura bespovratnih sredstava za dionicu Tarčin-Ivan i za tunel Ivan, što je dio od ukupne grant podrške EU za Koridor Vc u iznosu od 542 miliona eura.

Otvaranje tunela Ivan napravljenog sredstvima EU
Otvaranje tunela Ivan napravljenog sredstvima EU

“Prije godinu dana, tokom moje posljednje posjete, prešla sam preko mosta između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, finansiranog sredstvima EU-a. Danas ću otvoriti tunel Ivan, koji će dodatno olakšati vezu od Mostara do Sarajeva i dalje, s Budimpeštom na sjeveru.Bosna i Hercegovina je smještena u samom srcu Europe, a vi biste trebali isto tako biti u samom srcu naše trgovinske i ekonomske razmjene. Ovakva saradnja je još i važnija u vrijeme kada Putinov energetski rat pogađa porodice i privrede širom našeg kontinenta”, kazala je.

Osvrnula se i na agresiju Rusije nad Ukrajinom te poručila da Putinov rat ima direktne ekonomske posljedice na sve koji žive u Bosni i Hercegovini.

“Znam da su mnogi u zemlji zabrinuti nakon ruske agresije na Ukrajinu. Putin nije samo napao osnovna međunarodna pravila koja su u ovoj zemlji garant mira još od 1995. Godine. Najbolje rješenje za to je još tješnja saradnja sa Evropskom unijom. To je u vašem direktnom interesu i isto tako će vas približiti našem jedinstvenom tržištu i članstvu u Uniji”.

Na kraju je iskazala poštovanje prema uspjehu naše najbolje plivačice Lane Pudar te je poručila da je uspjeh mlade Mostarke doslovno zatalasao svijet.

“Šesnaestogodišnja plivačica Lana Pudar osvojila je europsko zlato u disciplini 200 metara leptir za žene, i oborila sve bh. Rekorde. Njena priča je priča ove zemlje. Nije joj bilo lako trenirati u gradu u kojem nema olimpijskog bazena. Ali je Lana uspjela, uprkos svemu. I sada, zahvaljujući njenom uspjehu, Mostar će dobiti novi olimpijski bazen. Lana je postala simbol, ne samo u njenom rodnom gradu, ne samo u njenoj zajednici, već širom zemlje. Njenu pobjedu su proslavljali svi u Bosni i Hercegovini, u svim entitetima i bez obzira na granice. To je san vaših mladih. San o zemlji ujedinjenoj u različitosti, ujedinjenoj sa svojim susjedima u jedinstvenoj evropskoj porodici. A taj je san dostižan. Radimo na njemu – zajednički!”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ona je ranije posjetila Prištinu i Tiranu, a danas će posjetiti i Beograd. Sutra se očekuje da boravi u posjeti Podgorici.

XS
SM
MD
LG