Linkovi

EU zabranjuje prodaju vozila sa motorima na unutrašnje sagorijevanje


Ilustracija
Ilustracija

Nova vozila sa motorima na unutrašnje sagorijevanje neće biti prodavana u Evropskoj uniji (EU) nakon 2035. godine nakon dogovora između pregovarača iz Evropskog parlamenta i 27 članica EU, saopštila je Češka, koja trenutno predsjedava EU.

Sporazum je dio napora EU ka mobilnosti sa nultom stopom emisija, što bi moglo da znači kraj za automobile sa SUS-motorima u Uniji.

Odluka će biti revidirana za četiri godine. Zabrana prodaje je dio klimatskog paketa EU, kojim planira da smanji emisije štetnih gasova za 55% do 2030. godine u poređenju sa nivoom iz 1990, te da bude klimatski neutralna do 2050. godine.

Prema dogovoru, EU će podržati spuštanje granice ugljen-dioksida koji vozila mogu da ispuštaju na nulu od 2035. godine, što u suštini znači da nova vozila sa SUS-motorima od tada neće moći da budu na tržištu.

Zabrana prodaje novih vozila na unutrašnje sagorijevanje označava pobjedu za Evropski parlament, koji je tražio totalnu zabranu.

"Dogovor će otvoriti put za modernu i konkurentnu autoindustriju u EU. Svijet se mijenja, i mi moramo da prednjačimo u inovacijama", rekao je češki ministar industrije i trgovine, Jozef Sikela.

"Vjerujem da možemo iskoristiti ovu tehnološku tranziciju. Predviđeni rokovi takođe su ostvarivi za proizvođače automobila", dodao je Sikela.

Članice EU su htjele da sva nova vozila u prodaji od 2035. budu klimatski neutralna, sa SUS-motorima koji se kreću na sintetičkim gorivima koja ne ispuštaju CO2.

Pitanje da li bi prodaja novih vozila sa SUS-motorima trebala biti zabranjena od 2035. godine je bila dio dužih rasprava sa njemačkim vlastima.

De fakto zabrana se pokazala kao naročito problematična za Berlin, zbog snažne njemačke autoindustrije, te zato što je jedna od stranaka u koalicionoj vladi – liberalne Slobodne demokrate (FDP) – izrazila svoje protivljenje ovom potezu.

Tokom ljeta, EU članice su dugo raspravljale oko ove zabrane, ali ministri ekologije svih članica su se konačno složili da bi sva nova vozila prodata od te godine trebalo da budu karbon-neutralna.

Cilj je bio da budu otvorena vrata za prodaju novih vozila sa pogonom na CO2-neutralna sintetička goriva nakon 2035. godine

Nakon ovoga, svaka EU članica mora da ratifikuje sporazum i da ga uvede u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Trenutno, ne postoje planovi da se zabrani vožnja vozila sa motorima na unutrašnje sagorijevanje.

Zabrana prodaje bi trebalo da prorijedi vozila koja se kreću na benzin ili dizel, te da ih zamijene električni automobili.

Izvor: DPA
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG