Linkovi

Mercedes-Benz napušta rusko tržište, prodaje dionice lokalnom investitoru


FILE - Russian President Vladimir Putin speaks as he attends an opening ceremony of the Mercedes-Benz automobile assembly plant outside Moscow, April 3, 2019.
FILE - Russian President Vladimir Putin speaks as he attends an opening ceremony of the Mercedes-Benz automobile assembly plant outside Moscow, April 3, 2019.

Mercedes-Benz saopćio je u srijedu da će se povući s ruskog tržišta i prodati udjele u svojim podružnicama za industrijske i finansijske usluge lokalnom investitoru, postavši posljednji proizvođač automobila koji je napustio zemlju.

Japanski Nissan ovog je mjeseca pretrpio gubitak od 687 miliona dolara predajući svoje poslovanje u Rusiji subjektu u državnom vlasništvu za jedan euro, odražavajući raniji potez Renaulta koji je prodao svoj većinski udio u ruskom Avtovazu za jednu rublju.

Mercedes-Benz Rusija saopćio je da će udjele u lokalnim podružnicama prodati lancu trgovaca automobilima Avtodom.

Glavni finansijski direktor Mercedesa Harald Wilhelm, predstavljajući rezultate za treće tromjesečje, rekao je da se ne očekuje da će transakcija proizvesti daljnje značajne učinke kada je riječ o profitabilnosti i financijskom položaju grupe osim onih prijavljenih u prethodnim kvartalima.

"Konačni završetak transakcije ovisi o odobrenju nadležnog tijela i provedbi ugovorom dogovorenih uvjeta", dodao je.

I Nissan i Renault uključili su šestogodišnje otkupne klauzule. Ruski dnevnik Vedomosti citirao je izvor koji kaže da bi ugovor s Mercedesom mogao uključivati sličnu klauzulu.

Glasnogovornik Mercedesa rekao je da 15% udjela tvrtke u ruskom proizvođaču kamiona Kamaz neće biti pod utjecajem namjeravane transakcije i da bi trebao biti prebačen na Daimler Truck ove godine kao što je planirano.

Avtodom je rekao da će odabrati tehnološkog partnera koji će nastaviti upravljati proizvodnim pogonima u industrijskoj zoni Esipovo sjeverozapadno od Moskve, gdje Mercedes-Benz ima proizvodni pogon.

"Glavni prioriteti pri dogovaranju uvjeta transakcije bili su maksimiziranje ispunjenja obveza prema klijentima iz Rusije kako u pogledu postprodajnih usluga, tako i financijskih usluga, kao i očuvanje radnih mjesta zaposlenika u ruskim odjelima tvrtke", Natalia Koroleva, izvršna direktorica Mercedes-Benz Rus, rekla je u izjavi.

Mercedes je obustavio proizvodnju u Rusiji početkom marta.

Udruženje europskih poduzeća (AEB) priopćilo je da je od januara do septembra u Rusiji prodano 9.558 Mercedesovih vozila, što je pad od 72,8 posto u odnosu na godinu ranije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG