Linkovi

Kamate na hipotekarne kredite u SAD-u skočile na 7,16%, najviše od 2001.


Home Sales
Home Sales

Prosječna kamatna stopa na najpopularniji stambeni kredit u SAD-u porasla je na najvišu razinu od 2001. jer pooštravanje financijskih uvjeta opterećuje stambeni sektor, pokazali su podaci Udruge hipotekarnih banaka (MBA) u srijedu.

Prosječna ugovorna stopa na 30-godišnju hipoteku s fiksnom kamatnom stopom porasla je za 22 bazna boda na 7,16% za sedmicu koji je završila 21. oktobra, dok je MBA-ov Market Composite Index, mjera količine zahtjeva za hipotekarni kredit, pao 1,7% u odnosu na sedmicu ranije . Aktivnost podnošenja zahtjeva za hipoteku najsporija je od 1997.

Hipotekarne stope više su se nego udvostručile od početka godine, dok Federalne rezerve nastavljaju agresivnim povećanjem kamatnih stopa kako bi obuzdale tvrdoglavo visoku inflaciju.

Očekuje se da će središnja banka podići stope za 75 baznih bodova po četvrti put zaredom na kraju svog sljedećeg sastanka o politici 1. i 2. novembra.

Te radnje, osmišljene da dovoljno ohlade ekonomiju kako bi se obuzdali cjenovni pritisci, snažno su opteretile stambeni sektor osjetljiv na kamatne stope jer su očekivanja za pooštravanje Fed-a dovela do skoka prinosa na državne obveznice.

Prinos na 10-godišnju obveznicu služi kao referentna vrijednost za hipotekarne stope.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG