Linkovi

Demokrate povukle poziv Bidenu za 'sporazumno rješenje' rata u Ukrajini


Rep. Pramila Jayapal, D-Wash., speaks at a Congressional Progressive Caucus news conference, Aug. 12, 2022, on in Washington. WithJayapal from left are Rep. Jamie Raskin, D-Md., Rep. Mark Takano, D-Calif., and Rep. Mark Pocan, D-Wis.
Rep. Pramila Jayapal, D-Wash., speaks at a Congressional Progressive Caucus news conference, Aug. 12, 2022, on in Washington. WithJayapal from left are Rep. Jamie Raskin, D-Md., Rep. Mark Takano, D-Calif., and Rep. Mark Pocan, D-Wis.

Klub progresivnih demokrata američkog Kongresa povukao je pismo Bijeloj kući u kojem pozivaju na sporazumno rješenje rata u Ukrajini.

U pismu, koje je potpisalo 30 članova poslaničkog kluba, pozivaju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Bidena da "nastavi direktnu diplomatiju" s Rusijom kako bi se pronašlo sporazumno rješenje za okončanje rata.

Pismo je potpisano 30. juna, a izašlo je u javnost 24. oktobra.

Predsjedavajuća kluba progresivnih demokrata, Pramila Jayapal, rekla je u izjavi 25. oktobra da je pismo sastavljeno prije nekoliko mjeseci, ali da ga je "osoblje objavilo bez provjere."

Jayapal je rekla da je prihvatila odgovornost i dodala da joj je žao što je pismo stvorilo privid ekvivalencije između stava demokrata i stava lidera manjine u Predstavničkom domu Kevina McCarthyja (republikanac iz Kalifornije). On je, naime, ranije ovog mjeseca rekao da neće biti "bianco čeka" za Ukrajinu ako republikanci preuzmu Predstavnički dom na izborima 8. novembra.

Jaypal je dodala da je pismo "povezano sa protivljenjem republikanaca podršci pravedne odbrane nacionalnog suvereniteta Ukrajine".

Demokrata iz Masačusetsa Jake Auchincloss osudio je pismo kao "maslinovu granu ratnom zločincu koji gubi rat", misleći na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Pismo koje poziva SAD da pregovaraju direktno s Rusijom grupa demokrata smatra podrivanjem Bidenove administracije, koja je više puta govorila da Moskva nije zainteresovana za diplomatiju.

Zvaničnici Bijele kuće su istakli da je diplomatija moguća samo kada su sve strane spremne na pregovore, a to trenutno nije slučaj.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG