Linkovi

Raste broj poginulih rudara u eksploziji u Turskoj


Turkey Mine Explosion
Turkey Mine Explosion

Broj poginulih u eksploziji rudnika uglja, u sjevernoj Turskoj, porastao je na 28. Nije jasno koliko tačno rudara je zarobljeno nakon eksplozije koja se dogodila dok je u rudniku radilo 110 ljudi.

Eksplozija se 14. oktobra dogodila u rudniku u gradu Amasra na obali Crnog mora, a prema prvim procjenama u trenucima nakon eksplozije oko 49 rudara bilo je zarobljeno pod zemljom.

Tačni uzorci eksplozije još nisu utvrđeni. Iz Turske uprave za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) saopćeno je da je eksploziju u rudniku u naselju Amasra izazvao kvar transformatora. Kasnije 14. oktobra povukla je te navode, uz objašnjenje da se plin metan zapalio iz "nepoznatih razloga".

Lokalno javno tužilaštvo saopćilo je da incident tretira kao nesreću i pokreće službenu istragu.

Spasioci su poslali pojačanje iz okolnih sela da pomognu u potrazi za rudarima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će otkazati sve obaveze planirane za subotu, 15. oktobra, kako bi otišao na mjesto rudarske nesreće.

"Nadamo se da se gubitak života neće dalje povećavati te da će naši rudari biti pronađeni živi", rekao je Erdogan u objavi na Twitteru.

Najgora rudarska katastrofa u Turskoj desila se 2014. godine, kada je u rudniku kod grada Soma, na zapadu zemlje, u požaru poginula 301 osoba.

 • 16x9 Image

  RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

  Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG