Linkovi

Raste broj poginulih rudara u eksploziji u Turskoj


Turkey Mine Explosion
Turkey Mine Explosion

Broj poginulih u eksploziji rudnika uglja, u sjevernoj Turskoj, porastao je na 28. Nije jasno koliko tačno rudara je zarobljeno nakon eksplozije koja se dogodila dok je u rudniku radilo 110 ljudi.

Eksplozija se 14. oktobra dogodila u rudniku u gradu Amasra na obali Crnog mora, a prema prvim procjenama u trenucima nakon eksplozije oko 49 rudara bilo je zarobljeno pod zemljom.

Tačni uzorci eksplozije još nisu utvrđeni. Iz Turske uprave za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) saopćeno je da je eksploziju u rudniku u naselju Amasra izazvao kvar transformatora. Kasnije 14. oktobra povukla je te navode, uz objašnjenje da se plin metan zapalio iz "nepoznatih razloga".

Lokalno javno tužilaštvo saopćilo je da incident tretira kao nesreću i pokreće službenu istragu.

Spasioci su poslali pojačanje iz okolnih sela da pomognu u potrazi za rudarima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će otkazati sve obaveze planirane za subotu, 15. oktobra, kako bi otišao na mjesto rudarske nesreće.

"Nadamo se da se gubitak života neće dalje povećavati te da će naši rudari biti pronađeni živi", rekao je Erdogan u objavi na Twitteru.

Najgora rudarska katastrofa u Turskoj desila se 2014. godine, kada je u rudniku kod grada Soma, na zapadu zemlje, u požaru poginula 301 osoba.

XS
SM
MD
LG