Linkovi

Vućić: Na stolu prijedlog da Srbija dopusti ulazak Kosova u UN u zamjenu za brzo članstvo u EU


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 8. oktobra da su Francuska i Njemačka iznijele prijedlog da Srbija dopusti ulazak Kosova u međunarodne institucije i organizacije, uključujući Ujedinjene nacije (UN) u zamjenu za brzo članstvo Srbije u Evropsku uniju (EU).

"Suština je u tome da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne institucije i organizacije, uključujući UN. Srbija bi za to dobila brzi ulazak u EU i verovatno značajne ekonomske koristi", rekao je Vučić u obraćanju novinarima.

Kako je rekao, to je za Srbiju neprihvatljivo.

"Za Srbiju je i zbog Ustava, ali ne samo zbog Ustava neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i to će nositi svoje posledice", naveo je Vučić.

On je dodao da smatra za najveću grešku Srbije što je prihvatila da EU počne da rukovodi procesom rješavanja konačnog statusa Kosova.

"Od tada bez obzira na potpisan Briselski sporazum mi nismo uspeli da stavimo na dnevni red formiranje Zajednice srpskih opština", rekao je Vučić.

On je istakao da pozicija Srbije u odnosu na Kosovo postaje sve komplikovanija:

"Zato što će zapadne zemlje pokušavati, kako oni misle, da reše problem Kosova na jedan ili drugi način ulaskom Kosova u UN i zbog toga što misle da na taj način rešavaju unutarevropske stvari."

Drugi razlog, kako je naveo jeste pokušaj Zapada da oduzme argument Kosova Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG