Linkovi

Venecuela oslobodila sedam Amerikanaca u zamjenu za dva Madurova rođaka


maduro
maduro

Venecuela je u subotu, 1. oktobra, oslobodila sedam zatvorenih Amerikanaca, uključujući pet direktora naftne industrije, u zamjenu za puštanje dvojice rođaka venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura, saopštili su američki zvaničnici.

Zamjena je uključila rukovodioce Citgo Petroleuma koji su godinama držani, pored veterana američkog marinca Metjua Hita i još jednog američkog državljanina po imenu Osman Kan, rekli su zvaničnici.

Oni su razmijenjeni za dvojicu nećaka Madurove supruge, koji su osuđeni zbog poslova sa drogom, rekli su zvaničnici.

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) je u saopštenju naveo da će "nezakonito pritvoreni" Amerikanci "uskoro biti ponovo spojeni sa svojim porodicama".

"Svim porodicama koje još uvijek pate i odvojene od svojih najmilijih koji su nepravedno pritvoreni – znajte da ostajemo posvećeni obezbjeđivanju njihovog puštanja na slobodu", rekao je Biden.

Saopštenje je uslijedilo nakon višemjesečnih tajnih razgovora između Sjedinjenih Država i Madurove socijalističke vlade, koja je pod strogim sankcijama Vašingtona, uključujući energetski sektor.

Do razmjene je došlo u trenutku kada je Vašington bio pod velikim pritiskom da učini više u obezbjeđivanu oslobađanja desetine Amerikanaca zatočenih u inostranstvu, uključujući i Rusiju.

Madurova vlada je saopštila da su kao rezultat razgovora započetih u martu oslobođena dva mlada Venecuelanca koji su "nepravedno" držani u Sjedinjenim Državama, kao i grupa američkih državljana kojima je suđeno u Venecueli.

U saopštenju državnih medija navodi se da su Amerikanci pušteni iz "humanitarnih razloga".

Oslobođeni Amerikanci su stabilnog zdravlja i na putu su kući, dok su se dvojica Venecuelanaca takođe vratila u svoju zemlju, rekli su visoki zvaničnici Bidenove administracije novinarima na telefonskom brifingu.

Biden je prije nekoliko nedelja odobrio razmjenu, donevši "tešku, bolnu odluku" da je oslobađanje dvojice Venecuelanaca od suštinskog značaja za obezbjeđivanje slobode Amerikanaca, prenosi Reuters.

Razmjena zatvorenika, koja je uključivala Bidenovo pomilovanje dvojice Venecuelanaca, nije promijenila politiku SAD prema Venecueli, rekao je drugi visoki zvaničnik administracije.

Washington je zadržao oštre sankcije Venecueli iz Trumpove ere, saopštivši da će razmotriti ublažavanje mjera ako se Maduro vrati pregovorima sa venecuelanskom opozicijom koje je suspendovao prošle godine.

Petorica zaposlenih u kompaniji Citgo sa sjedištem u Hjustonu, koji su uhapšeni u Venecueli 2017. godine, su Tomeu Vadel, Hoze Luis Zambrano, Alirio Zambrano, Horhe Toledo i Hoze Pereira.

Pušten je i Hit, bivši marinac koji je hospitalizovan nakon, kako je njegova porodica rekla, pokušaja samoubistva u junu. On je bio u pritvoru od 2020. godine pod optužbom za terorizam, što je negirao.

Khan je identifikovan kao muškarac sa Floride koji je uhapšen u januaru.

Zauzvrat, Sjedinjene Države su oslobodile dvojicu nećaka prve dame Venecuele Silije Flores, Frankija Floresa i Efrena Antonija Kampo Floresa.

Oni su osuđeni 2016. pod optužbom za pokušaj višemilionske transakcije sa kokainom kako bi pomogli svojoj porodici da ostane na vlasti.

Najmanje četvorica Amerikanaca i dalje su u pritvoru u Venecueli, uključujući dvojicu bivših pripadnika specijalnih snaga američke vojske, Luke Denmana i Ajrana Berija, koji su uhapšeni 2020. godine po optužbi za učešće u neuspjeloj akciji u cilju svrgavanja Madura.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG