Linkovi

UN: Rusija vetom spriječila američku rezoluciju o osudi pripajanja ukrajinskih oblasti


UN General Assembly Security Council
UN General Assembly Security Council

Rusija je vetom u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) spriječila usvajanje američke rezolucije kojom se osuđuju njena pripajanja četiri ukrajinske oblasti i referendumi na osnovu kojih je aneksija sprovedena, javili su svjetski mediji 30. septembra.

Savjet bezbjednosti UN ima 15 članica od kojih pet stalnih, a one imaju pravo veta. Kako javlja CNN, Kina, Brazil i Indija su se uzdržale od glasanja a Rusija, stalna članica, uložila je veto.

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas Grinfild (Linda Thomas-Greenfield) rekla je na početku sjednice da je američka rezolucija "tačno ono zbog čega je Savjet bezbjednosti napravljen - da štiti suverenitet, brani teritorijalni integritet i promoviše mir i bezbjednost".

Kako javlja BBC, rezolucija osudjuje Rusiju zbog "organizacije ilegalnih takozvanih referenduma (na teritorijama) u okviru međunarodno priznatih granica Ukrajine", a referendume proglašava "nevažećim".

Rezolucijom bi Rusija takođe bila pozvana da "smjesta, u potpunosti i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine u okvire sopstvenih međunarodno priznatih granica".

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 30. septembra ukaze na osnovu kojih su Zaporoška, Hersonska, Donjecka i Luganska oblast pripojene Ruskoj Federaciji.

Zapadne zemlje su oštro osudile ovaj postupak kao i izrežirane referendume koji su pretodili aneksiji.

SAD su 30. septembra Rusiji uvele nove sankcije, a predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je prijem svoje zemlje u NATO "po ubrzanoj proceduri".

XS
SM
MD
LG