Linkovi

Uragan Ian kreće prema Carolini nakon što je devastirao Floridu


STORM-IAN/FLORIDA
STORM-IAN/FLORIDA

Oživljeni uragan Ian u petak je zahvatio obalu Južne Karoline i povijesni grad Charleston, a prognostičari predviđaju olujni val i poplave nakon što je megaoluja prouzročila katastrofalnu štetu na Floridi i ostavila ljude zarobljene u svojim domovima.

Budući da je cijela obala Južne Karoline pod upozorenjem na uragan, velika kolona vozila napustila je Charleston u četvrtak, mnogi su vjerovatno poslušali upozorenja dužnosnika da potraže više terene. Na izloge su stavljene vreće s pijeskom kako bi se spriječile visoke razine vode u području sklonom plavljenju.

Duž područja Battery na južnom vrhu 350 godina starog gradskog poluotoka, mještani i turisti su snimali selfije na nemirnoj pozadini u luci Charleston dok su se palme savijale pod udarima vjetra.

Uz vjetrove koji pušu na 140 km/h, ažuriranje Nacionalnog centra za uragane u petak u 2 ujutro smjestilo je Iana oko 285 km jugoistočno od Charlestona i prognoziralo "po život opasne oluje" i uraganske uvjete duž obalnog područja Caroline kasnije u petak.

Upozorenje na uragan proteglo se od rijeke Savannah do Cape Feara, s poplavnim kišama koje su vjerovatne u cijeloj Karolini i jugozapadnoj Virginiji, rekao je centar.

Ranija prognoza predviđala je olujni udar od 1,5 metara u obalna područja Georgije i Karolina. Padaline do 20 centimetara prijetile su poplavama od Južne Karoline do Virginije.

Na Floridi su spasilačke ekipe upravljale čamcima i gazile ulicama uz rijeke u četvrtak kako bi spasile hiljade Floriđana zarobljenih među poplavljenim kućama i zgradama koje je uništio uragan Ian.

Heavy flooding and storm damage after Hurricane Ian tore through the area in Lee County, Florida
Heavy flooding and storm damage after Hurricane Ian tore through the area in Lee County, Florida

Guverner Floride Ron DeSantis rekao je da je u četvrtak obavljeno najmanje 700 spašavanja, uglavnom zračnim putem, u kojima su sudjelovali Obalna straža SAD-a, Nacionalna garda i gradski timovi za potragu i spašavanje.

Ian se iskrcao u srijedu na obali Meksičkog zaljeva u Floridi kao monstruozni uragan 4. kategorije, jedna od najjačih oluja koja je ikad pogodila SAD. Poplavio je kuće na obalama obje države, presjekao jedini pristup cestom otoku, uništio povijesnu obalu pristanište i isključio struju u 2,6 miliona domova i firmi u Floridi - gotovo četvrtini korisnika komunalnih usluga.

Klimatske promjene dodale su najmanje 10% više kiše uraganu Ian, prema studiji pripremljenoj neposredno nakon oluje, rekao je njen koautor, klimatolog Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley Michael Wehner.

Potvrđeno je da su najmanje četiri osobe poginule na Floridi, dok su još tri osobe poginule na Kubi nakon uragana koji je tu pogodio u utorak.

U području Fort Myersa, uragan je iščupao kuće iz ploča i odložio ih među raskomadane olupine. Poslovni objekti u blizini plaže potpuno su sravnjeni, ostavljajući iskrivljene ostatke. Slomljeni dokovi plutali su pod čudnim uglovima pokraj oštećenih brodova. Vatre su tinjale na parcelama gdje su nekoć bile kuće.

"Ne znam kako je iko mogao preživjeti tamo", rekao je William Goodison usred ruševina parka mobilnih kućica u Fort Myers Beachu gdje je živio 11 godina. Goodison je rekao da je živ samo zato što je proveo oluju u kući svog sina u unutrašnjosti.

Uragan je provalio kroz park od oko 60 kuća, ostavivši mnoge uništene ili oštećene bez popravka, uključujući Goodisonovu kuću. Gazeći kroz vodu do struka, Goodison i njegov sin vozili su dvije kante za smeće u kojima je bilo ono malo što je mogao spasiti - prijenosni klima uređaj, nešto alata i bejzbolska palica.

Cesta do Fort Myersa bila je posuta polomljenim drvećem, prikolicama za čamce i drugim ostacima. Automobili su ostali napušteni na cesti, jer su se zaustavili kada im je olujni val poplavio motore.

Šerif okruga Lee Carmine Marceno rekao je da njegov ured pokušava odgovoriti na hiljade poziva 911 u području Fort Myersa, ali mnoge ceste i mostovi su neprohodni.

Ekipe hitne pomoći pilile su srušena stabla kako bi došle do zaglavljenih ljudi. Mnogi u najteže pogođenim područjima nisu mogli pozvati pomoć zbog nestanka električne i mobilne mreže.

Business are seen in the wake of Hurricane Ian, in Fort Myers Beach, Florida, Sept. 29, 2022.
Business are seen in the wake of Hurricane Ian, in Fort Myers Beach, Florida, Sept. 29, 2022.

Dio nasipa Sanibel pao je u more, presjekavši pristup barijernom otoku na kojem živi 6300 ljudi.

Nekoliko sati nakon što je oslabio u tropsku oluju dok je prelazio poluotok Florida, Ian je ponovno dobio snagu uragana u četvrtak navečer nad Atlantikom. Nacionalni centar za uragane predviđa da će u petak pogoditi Južnu Karolinu kao uragan prve kategorije.

Postrojbe Nacionalne garde bile su postavljene u Južnoj Karolini kako bi pomogle u otklanjanju posljedica, uključujući spašavanje iz vode. A u Washingtonu, predsjednik Joe Biden je odobrio proglašenje izvanrednog stanja za državu, potreban korak za ubrzavanje savezne pomoći za oporavak nakon što Ian oslabi.

Oluja je na putu da kasnije pogodi Sjevernu Karolinu, kažu prognostičari. Guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper pozvao je stanovnike da se pripreme za bujice kiše, jake vjetrove i moguće nestanke struje.

Tokom posjeta državnom operativnom centru za hitne slučajeve u četvrtak, Cooper je rekao da bi u nekim područjima moglo pasti do 17,8 centimetara kiše, s mogućnošću planinskih klizišta i tornada diljem države.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG