Linkovi

Lokalni zvaničnik iz Nevade optužen za ubistvo novinara


Robert Telles u sudnici u Nevadi.
Robert Telles u sudnici u Nevadi.

Sudija u američkoj državi Nevadi saopštio je lokalnom zvaničniku Robertu Tellesu da je formalno optužen za "nezakonito, bezobzirno i gnusno ubistvo" novinara Jeffa Germana.

German, koji je dvije decenije radio za list Las Vegas Sun i 12 godina za Las Vegas Review-Journal, izboden je nožem 3. septembra i preminuo je.

Prethodno je izvještavao o tome da je Telles, inače čelnik okruga Clark, bio u vezi sa zaposlenom i maltretirao ostale radnike, što je ovaj negirao.

Telles se pred sudom nije izjasnio o svojoj krivici.

"Svako ubistvo je tragično, ali je ubistvo novinara posebno problematično", kazao je lokalni šerif Joe Lombardo.

Udruženje novinara Nevade je u saopštenju navelo da je "duboko potreseno zbog mogućnosti da je napad izvršio javni službenik o kojem je German pisao, što udara direktno na suštinu slobode medija i demokratiju".

"U SAD-u se rijetko dešavaju ubistva novinara. Ali, moje iskustvo govori da se ljudi lako naviknu na to", kaže Leon Willems iz holandske organizacije Slobodni mediji.

"Fatalni napadi na novinare su bili pojava koja se dešava 'negdje daleko', ali sada je sve više vidimo i u demokratskim zemljama", ističe Willems i podsjeća na ubistvo novinara crne hronike Petera R. de Vriesa u Amsterdamu, jula 2021.

German je jedan od 6 novinara koji su ubijeni u SAD u posljednjih 5 godina, prema podacima američke Fondacije za slobodu medija.

Kirstin McCudden, direktorica projekta koji prati slobodu medija, kaže da je i jedan mrtav novinar previše.

"Novinari u SAD su najugroženiji na terenu. Protesti i velika okupljanja su, tradicionalno, mjesta na kojima strada najviše novinara", kaže ona.

U 2020. godini, Fondacija za slobodu medija registrovala je više od 500 napada na novinare i hapšenja.

Rad novinara u Americi često se i pollitizuje, a u tome su prednjačili bivši predsjednik Donald Trump i članovi njegove Republikanske stranke.

Desno orijentisani politički analitičari ističu da je optuženi Telles demokrata koji je izgubio na primarnim izborima zbog toga što je German pisao o njemu, ali oni koji se bave slobodom medija kažu da su takve ocjene opasne.

"Kada vidite visokorangirane političare da napadaju novinare, bez obzira na to sa koje strane spektra dolaze, to šalje poruku da se novinari sa kojima se ne slažete mogu napadati", kaže Scott Griffen iz Međunarodnog instituta za medije u Beču.

Povišen nivo netolerancije je globalni trend koji forsiraju političari, često i sa najviših pozicija, te napadaju, maltretiraju i klevetaju novinare, kaže Griffen.

"U demokratskim zemljama i mjestima gdje je sloboda medija uglavnom na višem nivou, vidimo povećan broj napada na novinare. Vidimo taj trend u Evropi od 2015, kada je počela migrantska kriza, nastavilo se u pandemiji, a neki novinari su prozvani neprijateljima", kaže on.

Neke zemlje, poput Holandije, imaju projekte za zaštitu novinara koji podrazumijevaju prijave pretnji i specijalne obuke. U Meksiku, zemlji izuzetno opasnoj za novinare, gdje je samo ove godine ubijeno njih 15, postoje mehanizmi federalne zaštite. Ali, novinari koji učestvuju u tom programu kažu za Glas Amerike da te mjere nisu dovoljne.

"Medijske kuće treba da budu svjesnije potencijalne opasnosti. Niko nije očekivao da će Telles posegnuti za nasiljem, ali mediji moraju prijetnje da shvataju ozbiljnije", kaže Griffen.

Willems dodaje da treba promijeniti i način krivičnog gonjenja odgovornih za napade na novinare, kao i da uvijek treba uzeti u obzir o čemu novinari pišu.

Novinari također mogu da pomognu - tako što će od sebe napraviti priču, kaže Willems.

"Novinarima koji su ubijeni obično je prethodno prijećeno. I to se može predvidjeti - prijetnje se mogu završiti fizičkim nasiljem", kaže on.

XS
SM
MD
LG