Linkovi

Šef UN-a upozorio da je obrazovanje u svijetu u velikoj krizi


Antonio Guterres
Antonio Guterres

Glavni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres upozorio je u ponedjeljak, 19. septembra, da nejednak pristup obrazovanju brzo dijeli svijet. Govoreći na summitu o obrazovanju, uoči godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a New Yorku kazao je da je "obrazovanje u dubokoj krizi.

"Umjesto da bude veliki pokretač, brzo postaje velika podjela", rekao je Guterres.

Upozorio je da je pandemija korona virusa imala "razoran utjecaj" na učenje, pri čemu su siromašni učenici, bez tehnologije, u posebno nepovoljnom položaju.

Guterres je uputio apel svim zemljama da im prioritet bude povećanje troškova za učenike.

U izvještaju UN-a koji je objavljen u septembru, upozoreno je da je Covid unazadio napredak čovječanstva za pet godina.

Guterres je također prozvao afganistanske talibane koji su lišili obrazovanja više od milion tinejdžerica, otkako su se vratili na vlast u augustu 2021.

"Apeliram na vlasti u Afganistanu: Odmah ukinite sva ograničenja pristupa djevojaka srednjoškolskom obrazovanju", rekao je.

Obraćajući se summitu, Somaya Faruqi, članica proslavljenog afganistanskog robotičkog tima za djevojke, upozorila je da talibani "polako brišu postojanje žena u društvu".

"Hiljade djevojaka možda se nikada neće vratiti u školu. Mnoge su se udale. Obećanja o ponovnom otvaranju škola su dolazila i odlazila", rekla je.

Svjetskim liderima je uputila apel da ne zaborave "one koji nemaju sreće biti u školi." "Pokažite svoju solidarnost sa mnom i milionima afganistanskih djevojaka", poručila je.

Generalna skupština UN-a će, nakon dvije godine pandemije, zasjedati ove sedmice uz prisustvo učesnika, a svjetski čelnici se moraju pojaviti ukoliko se žele obratiti.

Iznimka je napravljena za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, zbog rata sa ruskim snagama u toj zemlji.

Generalna skupština UN izglasala je u petak da se dozvoli ukrajinskom predsjedniku da se obrati svjetskim liderima prethodno snimljenim govorom.

U agendi će također biti i Iran, čiji tvrdolinijaški predsjednik Ebrahim Raisi prvi put dolazi na sjednicu Generalne skupštine.

Dok se Generalna skupština UN-a sprema da se okupi ove sedmice, Iran je 19. septembra odbacio bilo kakav bilateralni sastanak između iranskih i američkih zvaničnika o naporima da se oživi sedmogodišnji nuklearni sporazum.

XS
SM
MD
LG