Linkovi

Porodica Amerikanca kaže da su ga talibani oslobodili u razmjeni


ilustracija
ilustracija

Američki poduzetnik koji su Talibani više od dvije godine držali kao taoca u Afganistanu oslobođen je, priopćila je njegova obitelj u ponedjeljak, dok je talibanski narkoboss kojeg su Sjedinjene Države zatvorile također oslobođen i vraćen u Kabul.

Mark Frerichs, mornarički veteran koji je proveo više od desetljeća u Afganistanu kao civilni poduzetnik, otet je u januaru 2020. i vjeruje se da ga je tada otela mreža Haqqani povezana s talibanima.

Pregovori za njegovo oslobađanje bili su usredotočeni na dogovor koji bi također uključivao oslobađanje Bashira Noorzaija, ozloglašenog narkobosa i člana talibana koji je novinarima u Kabulu u ponedjeljak rekao da je proveo 17 godina i šest mjeseci u američkom zarobljeništvu.

Bidenova administracija nije odmah potvrdila detalje razmjene zatvorenika, ali Frerichsova sestra, koja je iz Lombarda, Illinois, zahvalila je dužnosnicima američke vlade koji su pomogli u oslobađanju njenog brata.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG