Linkovi

EK traži da se Mađarskoj obustavi novac za privredu i infrastrukturu


FILE - In this Friday, April 6, 2018 file photo Hungary's Prime Minister Viktor Orban speaks during the final electoral rally of his Fidesz party in Szekesfehervar, Hungary.
FILE - In this Friday, April 6, 2018 file photo Hungary's Prime Minister Viktor Orban speaks during the final electoral rally of his Fidesz party in Szekesfehervar, Hungary.

Evropska komisija predložila je u nedelju da se suspenduje izdavanje sredstava Mađarskoj u vrijednosti od oko 7,5 milijardi evra zbog zabrinutosti oko demokratskog nazadovanja i mogućeg lošeg upravljanja EU sredstvima.

Evropski komesar za budžet Johanes Han rekao je 18. septembra da uprkos mjerama koje je Mađarska predložila za ispravku nedostataka Evropska komisija preporučuje suspenziju dijela preuzetih obaveza za tri operativna programa u okviru kohezione politike, u procijenjenom iznosu od 7,5 milijardi evra.

Koheziona sredstva, jedan od najvećih dijelova budžeta EU pomažu zemljama da unaprijede svoje privrede i infrastrukturu do EU standarda.

On je rekao da Mađarska do 19. novembra treba da odgovori i ispravi zamjerke koje je navela Unija.

Da bi preporuka stupila na snagu treba da je odobri kvalifikovana zemalja članica Unije, što znači 55 odsto od 27 zemalja članica Unije koje predstavljaju najmanje 65 odsto ukupnog stanovništva EU.

Evropska komisija gotovo deceniju optužuje mađarskog premijera Viktora Orbana da ugrožava demokratske institucije, preuzima kontrolu nad medijima i krši manjinska prava. Orban koji je na vlasti od 2010. odbacuje te optužbe.

U obraćanju poslije sastanka EU komesara u Briselu, koji su jednoglasno odobrili ovaj prijedlog, Han je pozdravio prijedlog Mađarske za ispravku problema navodeći da njeni prijedlozi "idu u dobrom pravcu".

Mađarski mediji su javili da se Orban sprema da objavi nove zakone već u ponedeljak.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG