Linkovi

Oksfordska studija: prelazak na obnovljivu energiju bi mogao uštedjeti milijarde


FILE - Wind turbines turn behind a solar farm in Rapshagen, Germany, Oct. 28, 2021.
FILE - Wind turbines turn behind a solar farm in Rapshagen, Germany, Oct. 28, 2021.

Nova studija Univerziteta Oksford pokazuje da bi prelazak na obnovljivu energiju mogao uštedjeti 12 hiljada milijardi dolara na globalnoj razini do 2050. Novi izvještaj Univerziteta Oxford opisuje tradicionalne prepreke prelasku na obnovljive izvore energije i ocrtava trenutne trendove.

Istraživanje pokazuje scenarij u kojem brzi prelaz na čistu energiju rezultuje nižim troškovima energetskog sistema od sistem fosilnih goriva, istovremeno osiguravajući više energije globalnoj privedi i šireći pristup energiji većem broju ljudi na međunarodnoj razini. Ova studija jeu suprotnosti s prošlim analizama koje su pokazivale kako je dekarbonizacija skupa.

Scenarij 'Brze tranzicije' studije pokazuje realističnu moguću budućnost za energetski sistem bez fosilnih goriva do oko 2050. godine, pružajući 55% više energetskih usluga na globalnoj razini nego danas, povećanjem solarne energije, vjetra, baterija, električnih vozila i čistih goriva kao što su kao zeleni vodik (napravljen od obnovljive električne energije).

Glavni autor dr. Rupert Way, postdoktorski istraživač na Smith School of Enterprise and the Environment, kaže: „Prošli modeli koji su predviđali visoke troškove prijelaza na energiju s nultom razinom ugljika odvratili su tvrtke od ulaganja i učinili vlade nervoznima zbog postavljanja politika koje će ubrzati energiju prijelaz i smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima. No troškovi čiste energije oštro su pali tokom posljednjeg desetljeća, mnogo brže nego što su ti modeli očekivali“.

„Naše najnovije istraživanje pokazuje da će povećanje ključnih zelenih tehnologija nastaviti snižavati njihove troškove, a što brže idemo, to ćemo više uštedjeti. Ubrzavanje prelaza na obnovljivu energiju sada je najbolji izbor, ne samo za planeut, već i za troškove energije.“

Istraživači su u radu objavljenom u časopisu Joule analizirali hiljade scenarija prelaznih troškova koje su proizveli glavni energetski modeli i koristili podatke o 45 godina troškova solarne energije, 37 godina troškova energije vjetra i 25 godina za skladištenje baterija. Otkrili su da je stvarni trošak solarne energije pao dvostruko brže od najambicioznijih projekcija u ovim modelima, otkrivajući da su tijekom posljednjih 20 godina prethodni modeli jako precijenili buduće troškove ključnih tehnologija čiste energije u odnosu na stvarnost.

„Postoji raširena pogrešna predodžba da će prelazak na čistu, zelenu energiju biti bolan, skup i značiti žrtve za sve nas - ali to je jednostavno pogrešno“, kaže profesor Doyne Farmer, koji vodi tim koji je proveo studiju na Institutu za novu ekonomiju.

Ova studija temelji svoja predviđanja na prijašnjim trendovima smanjenja cijena raznih obnovljivih tehnologija. To predstavlja i ograničenje studije, jer se ne mora pokazati posve tačnim, ali je studija uzela u obzir i veliki broj varijabli i scenarija, što smanjuje ograničenje. Ova predviđanja imaju smisla ako tehnologije uđu u masovnu industrijsku proizvodnju, a onda se postavlja pitanje ko bi mogao proizvoditi toliko tehnologije potrebne za proizvodnju obnovljive energije na ovoj skali. To bi značilo potrebu razvijanja kapaciteta proizvodnje van Kine.

Od ruske invazije na Ukrajinu, troškovi fosilne energije su naglo porasli, uzrokujući inflaciju diljem svijeta. Ova studija, provedena prije trenutne krize, uzima u obzir takve fluktuacije koristeći više od jednog vijeka vrijedne podatke o cijenama fosilnih goriva. Trenutna energetska kriza naglašava nalaze studije i pokazuje rizike daljnjeg oslanjanja na skupa, nesigurna, fosilna goriva. Istraživanje potvrđuje da bi odgovor na krizu trebao uključivati ubrzanje prijelaza na jeftinu, čistu energiju što je prije moguće jer će to donijeti dobrobiti i gospodarstvu i planeti.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG