Linkovi

EU će predložiti mjere za suzbijanje skoka cijena energije


ilustracija
ilustracija

Evropska unija će predložiti mjere za ograničavanje prihoda od jeftinih proizvođača električne energije i prisiliti kompanije na fosilna goriva da dijele dobit koju ostvaruju od rastućih cijena energije, rekla je u srijedu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Evropske vlade su uložile stotine milijardi eura u smanjenje poreza, davanja i subvencije kako bi pokušale obuzdati energetsku krizu, podstaknutu invazijom Rusije na Ukrajinu, koja dovodi do inflacije, tjerajući industrije da zatvore proizvodnju i povećavaju račune uoči zime.

"U ovim vremenima pogrešno je primati ogromne rekordne prihode i profite od koristi od rata i na leđima naših potrošača. U ovim vremenima, profit se mora podijeliti i usmjeriti onima kojima je najpotrebniji", rekla je von der Leyen Evropskom parlamentu u Strazburu.

Ona je rekla da blok također razgovara o ograničenjima cijena energije i radi na uspostavljanju "reprezentativnije referentne cijene" za plin od TTF centra u Holandiji, gdje su cijene gasa porasle.

Nacrt prijedloga Komisije, u kojeg je Reuters imao uvid, smanjio bi višak prihoda od evropskih elektrana bez plina i natjerao vlade da troše novac na pomoć preduzećima i maloprodajnim potrošačima s njihovim računima.

Prema nacrtu, vjetroelektrane, solarne farme i nuklearne elektrane suočit će se s ograničenjem od 180 eura po megavat-satu (MWh) na prihod koji ostvaruju za proizvodnju električne energije.

To bi ograničilo prihode proizvođača na manje od polovine trenutnih tržišnih cijena. Njemačka cijena električne energije u prvoj godini dostigla je rekordnu vrijednost od više od 1.000 eura/MWh prošlog mjeseca.

Firme za fosilna goriva također bi se suočile s neočekivanim nametom kako bi povratile profit od rastućih cijena nafte i plina koje je podstakla Rusija koja je smanjila isporuke plina nakon invazije na Ukrajinu.

Firme za naftu, gas, ugalj i rafinerije će morati da doprinose 33 posto svog oporezivog viška dobiti iz fiskalne 2022. godine, navodi se u nacrtu.

Von der Leyen je rekla da će Komisija također predložiti mjere za zemlje EU za smanjenje ukupne potrošnje električne energije, u pokušaju da uštede gorivo.

Prostori za skladištenje gasa u zemljama EU sada su 84 posto popunjene, što je dobar nivo pred zimu, ali analitičari kažu da će Evropi i dalje trebati duboki rezovi u upotrebi goriva tokom zime kako bi se izbegle nestašice.

Komisija je, međutim, odustala od prvobitnog plana za ograničavanje cijena ruskog plina, a zemlje EU su podijeljene oko toga da li bi šira ograničenja cijena pomogla ili naštetila naporima Evrope da osigura zimske zalihe energije.

Von der Leyen je rekla da EU planira dublju reviziju svog tržišta električne energije kako bi odvojila cijene električne energije od rastuće cijene plina.

Zemlje EU morat će pregovarati o prijedlozima Komisije i dogovoriti se o konačnim zakonima. Sa spornim ograničenjima cijena gasa, barem za sada, diplomate iz nekih država bile su optimistične da bi dogovori mogli biti postignuti na sastanku ministara energetike EU 30. septembra.

XS
SM
MD
LG