Linkovi

EU se zalaže za reformu energetskog tržišta dok cijene rastu


France EU
France EU

Evropska unija izrađuje planove za hitne slučajeve kako bi intervenirala na svom energetskom tržištu, dok raste pritisak iz zemalja članica da zaustave skok cijene električne energije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u ponedjeljak da Bruxelles priprema intervenciju za odvajanje cijena struje od skokovitog rasta cijene plina - kao i dugoročnije reforme kako bi se osiguralo da cijene električne energije odražavaju jeftiniju obnovljivu energiju.

27 zemalja EU-a nije se složilo posljednjih mjeseci oko toga treba li intervenirati na energetskim tržištima, budući da je smanjena isporuka ruskog plina Europi povećala troškove električne energije.

Ali s cijenama plina gotovo 12 puta većim od onih prije godinu dana i cijenama električne energije koje gotovo svakodnevno postavljaju nove rekorde, čak i najskeptičnije države omekšavaju.

Njemačka je voljna razmotriti ograničenje evropske cijene plina, izvijestilo je u utorak nekoliko talijanskih listova, pozivajući se na tekstualnu poruku koju je njemački ministar gospodarstva poslao drugim europskim ministrima energetike.

Njemački kancelar Olaf Scholz sastat će se u utorak u Mesebergu u Njemačkoj sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom. Španija, zajedno s Belgijom i Grčkom, mjesecima je nastojala ograničiti cijene energije i pozvala Bruxelles da odvoji troškove plina i struje.

Diplomati EU rekli su da čekaju detalje iz Bruxellesa, prije nego što njihovi ministri energetike razmotre prijedloge EU na hitnim razgovorima 9. septembra. Ključna pitanja uključuju hoće li intervencije biti ograničene na kratkoročni rok.

"Do sada nismo vidjeli kako će to funkcionirati. Je li to krizni mehanizam? Kako će se to pravno uklopiti u ugovor EU-a?" rekao je jedan diplomat.

U sadašnjem sistemu veleprodajna cijena električne energije u EU određena je posljednjom elektranom koja je potrebna da zadovolji ukupnu potražnju. Plinske elektrane često postavljaju tu cijenu, za koju zemlje, uključujući Španjolsku, kažu da je nepravedna jer znači da se jeftina obnovljiva energija prodaje po istoj cijeni kao i skuplja energija temeljena na fosilnim gorivima.

Von der Leyen sastat će se s čelnicima vlada Danske, Poljske, Finske i baltičkih država na summitu u blizini Kopenhagena u utorak - nudeći priliku da iznese prijedloge državama koje su oprezne prema tržišnim reformama.

Danska, Estonija, Finska i Latvija - zajedno s Njemačkom, Austrijom, Nizozemskom, Irskom i Luksemburgom - javno su se protivile intervencijama na energetskim tržištima prošlog oktobra i rekle da bi najbolji odgovor na kratkoročne skokove cijena bilo pružanje nacionalne potpore za ranjive potrošače i poduzeća.

No, nakon mjeseci skoka cijena, takve nacionalne mjere nabijaju ogromne račune vladama. Zemlje EU-a potrošile su 280 milijardi eura prošle godine kako bi zaštitile potrošače od troškova energije, prema think-tanku Bruegel.

XS
SM
MD
LG