Linkovi

SAD uvele sankcije Iranu zbog cyber napada na Albaniju


Ilustracija
Ilustracija

Sjedinjene Države su u petak uvele sankcije iranskom Ministarstvu obavještajnih poslova i bezbjednosti i ministru, koje su optužili da su povezani sa cyber napadom na Albaniju u julu i odgovorni za cyber aktivnosti protiv SAD i njihovih saveznika.

Albanija je zbog cyber napada, za koji optužuje Teheran, u srijedu prekinula diplomatske odnose sa Iranom i naložila iranskim diplomatama i osoblju ambasade da napuste zemlju u roku od 24 sata.

U saopštenju američkog Sekretarijata za finansije navodi se da Ministarstvo obavještajnih poslova i bezbjednosti upravlja sa nekoliko mreža koje su uključene u cyber prijetnje, uključujući i one koje se bave cyber špijunažom i ransomware napadima u korist Irana.

Ministarstvo je već bilo pod američkim sankcijama. Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama nije odgovorila na zahtjev agencije Reuters za komentar.

Kompanija Microsoft, čiji je tim za cyber bezbjednost istraživao incident, saopštila je da je iranska cyber operacija obuhvatala kombinaciju tehnika za digitalnu špijunažu, softver za brisanje podataka i informacione operacije na internetu. Cilj hakera, prema istraživačima, bio je da ponizi albanske vladine zvaničnike.

U napadu su privremeno poremećene su stranice albanske vlade i drugih javnih službi. Analitičari ocjenjuju da je cilj bio da se Albanija kazni zbog podrške iranskoj disidentskoj grupi koja se nalazi u toj zemlji, poznatoj kao Mudžahedin-e Halk (MEK).

Teheran je ranije odbacio optužbe da je odgovaran za cyber napad na Albaniju.

XS
SM
MD
LG