Linkovi

Cijena plina u EU oštro raste nakon što je Rusija zaustavila Sjeverni tok


 gas stove
gas stove

Europske cijene plina skočile su čak 30% više u ponedjeljak nakon što je Rusija rekla da će jedan od njenih glavnih plinovoda za opskrbu Evrope ostati zatvoren na neodređeno vrijeme, što je potaknulo nove strahove o nestašicama i racioniranju plina u Evropskoj uniji ove zime.

Referentna cijena plina porasla je na čak 272 eura po megavat satu (MWh) kada se tržište otvorilo nakon što je Rusija u petak rekla da curenje opreme plinovoda Sjeverni tok 1 znači da će ostati zatvoren nakon prošlonedeljnog trodnevnog prekida održavanja.

Nizozemski TTF plinski ugovor za oktobar smanjio se na 256 eura, što je povećanje od 23%, ali gotovo 400% više nego prije godinu dana. Ovogodišnji skok cijena pritisnuo je potrošače koji se već bore i prisilio neke industrije da zaustave proizvodnju.

Evropa je optužila Rusiju za korištenje plina kao oružje u opskrbi energijom kao odmazdu za zapadne sankcije uvedene Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu. Rusija kaže da je Zapad pokrenuo ekonomski rat i da su sankcije omele rad plinovoda.

Plinovod Sjeverni tok, koji prolazi ispod Baltičkog mora do Njemačke, povijesno je isporučivao oko trećinu plina koji je Rusija izvozila u Evropu, ali je već radio sa samo 20% kapaciteta prije nego što su tokovi prošle sedmice zaustavljeni zbog održavanja.

Ruski plin koji se isporučuje preko Ukrajine, još jedne glavne rute, također je smanjen, ostavljajući EU utrku u pronalaženju alternativnih opskrba za ponovno punjenje skladišta plina za zimu. Nekoliko je država pokrenulo planove za hitne slučajeve koji bi mogli dovesti do racionalizacije energije i povećanja izgleda za recesiju.

"Do opskrbe je teško doći, a postaje sve teže i teže zamijeniti svaku količinu plina koja ne dolazi iz Rusije", rekao je Jacob Mandel, viši suradnik za robe u Aurora Energy Research.

Previsoki troškovi električne energije već su prisilili neke industrije gladne energije, uključujući proizvođače gnojiva i aluminija, da smanje proizvodnju i naveli vlade EU da upumpaju milijarde eura u programe pomoći domaćinstvima.

PRIPREMA ZA NAJGORE

Ministri energetike zemalja EU-a trebali bi se sastati 9. septembra kako bi razgovarali o opcijama za obuzdavanje skokovitog rasta cijena energije, uključujući ograničenja cijena plina i hitne kreditne linije za sudionike na energetskom tržištu, pokazuje dokument u koji je Reuters imao uvid.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u nedjelju da se Njemačka, gospodarska sila EU-a i najveći europski potrošač plina, priprema za potpuni prekid isporuke plina.

Njemačka je u drugoj fazi trostupanjskog hitnog plinskog plana. U trećoj fazi došlo bi do određenog racionaliziranja industrije.

U svojoj utrci za alternativnim opskrbama plinom, Njemačka ubrzano postavlja privremene terminale za ukapljeni prirodni plin (LNG) kako bi mogla primati plin od proizvođača iz daljine, a planira i izgradnju stalnih LNG postrojenja.

Norveška, veliki europski proizvođač plina, također je pumpala više goriva na europska tržišta.

"Za sada ima dosta prostora za zamjenu tog (ruskog) plina uvozom LNG-a, ali kada vrijeme zahladi i potražnja počne rasti zimi u Europi i Aziji, postoji samo dio LNG-a koji Europa može uvesti, “, rekao je Mandel.

Globalno tržište LNG-a već je bilo skučeno jer je svjetsko gospodarstvo isisalo zalihe u oporavku od pandemije, čak i prije nego što je ukrajinska kriza postala dodatni izazov.

Klaus Mueller, predsjednik njemačke Federalne mrežne agencije za energetsku regulaciju, rekao je u avgustu da čak i ako su njemačka skladišta plina 100% puna, bila bi prazna za 2-1/2 mjeseca ako se ruski tokovi plina potpuno zaustave.

Njemački skladišni kapaciteti sada su popunjeni oko 85%, dok su skladišni kapaciteti diljem Evrope prošle sedmice dosegli cilj od 80%.

Iako ruski plin još uvijek teče u Evropu preko Ukrajine, iako u smanjenim količinama, analitičari kažu da bi i te isporuke mogle postati žrtva sukoba.

"Prebacujemo fokus na plin ... koji nastavlja teći u Europu kroz Ukrajinu", rekao je James Huckstepp, plinski analitičar za EMEA u S&P Global Plattsu, u objavi na Twitteru, dodajući da je "samo pitanje vremena ..." prije nego što su će se suočili s prekidima.

XS
SM
MD
LG