Linkovi

Biden od Kongresa traži 11,7 milijardi dolara podrške za Ukrajinu, za Tajvan milijardu dolara


Biden Budget
Biden Budget

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden traži od Kongresa 11,7 milijardi dolara finansijske podrške Ukrajini, dok se u toj zemlji nastavljaju žestoke borbe, prenose AP i Reuters.

Ta sredstva bila bi namijenjena za nabavku opreme, obavještajnu i direktnu budžetsku podršku Ukrajini.

Zahtjev američkog predsjednika je dio većeg kriznog paketa u ukupnom iznosu od 47,1 milijardu dolara i dolazi u vrijeme kada se SAD bore sa krizom izazvanom pandemijom COVID-19 i majmunskim boginjama, kao i posljedicama nedavnih prirodnih katastrofa koje su pogodile pojedine savezne države na jugu.

Zakonodavci još nisu usvojili nacrt zakona o finansiranju za 2023. godinu, što će im omogućiti više vremena za pregovore.

Nova finansijska sredstva za podršku Ukrajini bila bi dodatak na 40 milijardi dolara koje su SAD odobrile ranije ove godine.

Bijela kuća je saopštila da je oko 75 odsto vojne i prateće pomoći u okviru tog paketa već isporučeno.

Zahtjev američkog predsjednika Kongresu takođe uključuje 2 milijarde dolara za rješavanje uticaja ruskog rata na snabdijevanje energijom u SAD.

Vojna podrška Tajvanu

Istovremeno, kako javlja AFP, SAD su u petak, 2. septembra najavile paket pomoći Tajvanu od 1,1 milijardu dolara za naoružanje, kako bi pomogli odbranu ostrva usred tenzija sa Pekingom.

Najava dodatne pomoći dolazi mesec dana nakon posete predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu. To je izazvalo oštre reakcije kineskih zvaničnika, koji su posjetu Pelosi ocijenili kao miješanje u unutrašnje stvari Kine.

Nakon toga, Peking je započeo masovne vojne vježbe oko ovog ostva koje smatra svojom suverenom teritorijom.

Paket finansijske pomoći kada bude odobren, biće najveći koji su SAD odobrile pod administracijom predsjednika Joe Bidena za Tajvan.

Portparol kabineta predsjednice Tajvana Čang (Chang) Tun-han zahvalio se u saopštenju Sjedinjenim Državama na kontinuiranoj podršci odbrani i bezbjednosti ostrva.

"Ovo naoružanje neće samo pomoći našim vojnicima da se bore protiv sile u sivoj zoni, već će unaprijediti kapacitete ostrva za rano upozorenje na napade balističkim raketama dugog dometa", naveo je u izjavi Tun-han.

Vašington nema službene odnose s Tajvanom i poštuje "politiku jedne Kine". Međutim, Sjedinjene Američke Države su zakonom obavezne da ostrvskoj državi obezbijede sredstva za odbranu.

 • 16x9 Image

  RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

  Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG